Debatt

ABORTLOVEN: Nå er det kun KrF som er konsekvente i sin motstand mot utvidet abortgrense, skriver Joel Ystebø.

Fristilling lurer velgerne i abortsaken

Publisert Sist oppdatert

Nylig la regjeringen fram forslag til ny abortlov. Saken kommer til behandling i Stortinget denne høsten. Forslaget er fem stemmer unna flertall.

Siden forslaget ble kjent, har Frp- og Sp-politikere stilt seg i kø for å uttrykke støtte til den nye radikale abortloven. Flere Høyre-representanter vurderer å gjøre det samme.

Dette under dekke av partienes prinsipp om fristilling i samvittighetsspørsmål. Fristilling av representanter i verdispørsmål kan være riktig, men det kan også være problematisk.

Abortsaken berører mange, særlig de kvinner som havner i den krevende situasjonen det er å bli uventet gravid. De trenger vår alles sympati og omsorg.

Det er kanskje også lett å ha sympati med politikere som skal ta stilling til spørsmål som er av personlig og etisk karakter. Problemet er at velgerne stemmer ikke bare på partiers praktiske og økonomiske politikk. Det nytter ikke bare å være tydelig når det skal loves skatteøkning eller skattekutt, mer penger til vei eller strengere klima- og miljøtiltak. Velgerne stemmer vel så mye på partiers verdipolitikk.

Både Høyre og Senterpartiet har tydelig programfestet motstand mot utvidelse av abortgrensen. Der KrF historisk sett har stått sammen med andre partier i å bekjempe en utvidelse av abortgrensen, er det velgere som har god grunn til å føle seg lurt av såkalte moderate partiers tilnærming til abortspørsmålet. De svikter sentrale løfter gitt til egne velgere.

Nå er det kun KrF som er konsekvente i sin motstand mot utvidet abortgrense. Behovet er blitt større for KrF, som setter ufødte barns frihet til å leve høyere enn egne stortingsrepresentanters frihet til å stemme i strid med eget partiprogram.

Det som skjer på Stortinget denne høsten er dramatisk. Menneskeverdet blir igjen satt under massivt press i vår nasjonalforsamling. Enhver form for utvidelse av muligheten til å ta abort, er et nytt skritt i retning av svekket rettsvern for det ufødte liv. Der politikken heller bør dreie seg om å gi kvinner bedre ordninger og muligheter for å beholde barnet, velger regjeringen å gjøre det lettere å velge det bort.

Alt dette kombinert med regjeringens uforståelige kutt i støtten til viktige hjelpetiltak som Amathea. Det er trist for Frp, Sp og Høyres velgere, men det er katastrofalt for menneskeverdet.

Powered by Labrador CMS