Frps regjeringsoppvarming

Hareides valg om å stå utenfor regjering kan ha vært påvirket av frykten for å støte gamle KrF-veteraner fra partiets glanstid. Kanskje pipen får en annen lyd hvis Frp viser seg mer ansvarlig i regjering enn først antatt?

Publisert Sist oppdatert

Det er litt i po­li­tikk som i fot­ball - det er ikke all­tid gamle løs­nin­ger fun­ge­rer like godt i vår tid selv om en spe­si­fikk fi­lo­so­fi viste seg å fun­ge­re en gang i for­ti­den. På lands­la­get er nylig Dril­lo byt­tet ut. Det ble han selv om han fort­satt er hel­ten fra VM i 98. I KrF er Bon­de­vik fort­satt helt, og hans råd hen­ger tid­vis fort­satt høyt.

Kan­skje hans be­rø­rings­angst for Frp til slutt li­ke­vel må vike. Det vil helt og hol­dent av­hen­ge av KrFs gjen­nom­slags­kraft på Stor­tin­get de neste to år - samt hvor­dan Frp kler sin nye rolle som an­svar­lig re­gje­rings­par­ti.

I 1981 bleabort­lo­ven KrFs snuble­stein. I 1983 måtte Bon­de­vik li­ke­vel banke på døren hos Wil­loch for å få sitte ved kon­gens bord. Det var tross alt der de gje­ves­te be­slut­nin­ge­ne ble fat­tet. Som Da­gen-re­dak­tør Ve­bjørn Sel­bekk al­le­re­de pekte på i sin kom­men­tar 30.9, kan det godt ten­kes Knut Arild Ha­rei­de føl­ger i nett­opp Bon­de­viks fot­spor når det kom­mer til styk­ket.

For selv om den his­to­ris­ke sam­ar­beids­av­ta­len mel­lom de fire par­ti­ene viser at KrF har fått mye gjen­nom­slag for sin po­li­tikk, kan de også de neste årene finne seg sterkt bun­det av en av­ta­le de i hver­da­gen ikke får like stor mu­lig­het til å ut­for­me kon­kret po­li­tikk av. Det blir litt som EØS-av­ta­len; de store gut­te­ne ut­for­mer ret­nin­gen mens vi her på ber­get står med nisse­luen og tar imot det ene di­rek­tiv etter det andre. For vi har jo ikke råd til å miste til­gang på det store mar­ke­det.

Eller sagt på en annen måte: KrF og Venst­re vil være så for­plik­tet på en ny re­gje­ring de har både inn­satt og bun­det seg til at man vil strek­ke seg langt for ikke å felle denne. Man vil også være redd for å miste det man har opp­nådd. Det å sta­dig rasle med mis­til­lits­ri­set vil kun bidra til å for­su­re mu­lig­he­ten for å få litt inn­fly­tel­se på po­li­tik­ken. Men: Det er fort­satt for­skjell på å få flik­ke på godt be­ar­bei­de­te ut­spill fra re­gje­rings­byg­get og det å ut­meis­le dem selv. Kan­skje vil de nett­opp der­for snart ønske seg inn.

Li­ke­vel er det selv­sagt hold i ar­gu­men­te­ne fra KrF-le­del­sen om at av­stan­den til Frp er stor. Hadde par­ti­et gått i re­gje­ring med Høyre og Frp, er sjan­se­ne for at det å være liten i re­gje­ring ville vise seg en stør­re byrde å bære enn å ha litt stør­re hand­lings­rom på Stor­tin­get. Vi vet hvor­dan Sen­ter­par­ti­et og spe­si­elt SV har hatt det de siste åtte år. Det har svidd mer enn det har smakt godt for dem begge.

Det av­gjø­ren­de for ut­vik­lin­gen de neste par årene vil tro­lig være to for­hold. Det ene hand­ler om hvor­dan sam­ar­beids­av­ta­len viser seg å fun­ge­re i prak­sis - altså i hvor stor grad KrF sam­men med Venst­re fak­tisk opp­le­ver at sen­trum på­vir­ker re­gje­rin­gens dag­li­ge po­li­tikk.

Minst like vik­tig blir det li­ke­vel å se hvor­dan Frp kler re­gje­rings­kon­to­re­ne. Viser det seg at de opp­fø­rer seg gans­ke greit, kan det være vi ser Ha­rei­de gans­ke snart tusle mot stats­mi­nis­te­rens kon­tor for å banke på - selv uten Bon­de­viks spø­kel­ser i hæ­le­ne.

Hermund Haaland

daglig leder i tankesmien Skaperkraft

Powered by Labrador CMS