For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

SJELDEN PLANTE: Læstadiusvalmuen er en av våre mest sjeldne planter, og har hele åtte kopier av sine gener. Her fotografert på en fjelltopp over 1000 meter.

Genduplisering er ingen darwinistisk tryllekunst

Den darwinistiske forskning vet fortsatt forbløffende lite om hvilke mekanismer som kan ligge til grunn for at det dannes nye livsformer.

Publisert Sist oppdatert

I Dagen 25.7 prøver Jarl Giske å dokumentere darwinistisk evolusjon ved å henvise til velkjente mekanismer for genduplisering. Fra naturens side arver høyere livsformer to sett av sine kromosomer og gener, ett fra morslinjen, og ett fra far. Slik sett er vi utstyrt med sikkerhetskopier av våre livsviktige gener.

Men hva skjer om en livsform får dobbelt sett sikkerhetskopier av alle sine gener, slik at den til sammen har fire kopier. Blir det da noe helt nytt? Dette fenomenet er velstudert i biologien, og vi vet en god del om de grunnleggende genetiske mekanismene som er i sving.

Spesielt i planter ser vi denne formen for genduplisering, særlig der plantene lever på steder isolert fra sine slektninger. Fjelltoppene er naturlige laboratorier for slike studier. Disse ligger gjerne langt fra hverandre og har helt andre plante- og dyresamfunn enn de lavere områdene mellom dem.

Powered by Labrador CMS