Debatt
Gjengjeld ikke ondt med ondt
La oss dykke inn i dypet av denne visdommen. Det er en invitasjon til å bære byrden av urettferdighet med verdighet, og til å være lysende eksempler på medfølelse i en verden som ofte synes å være grepet av mørke. Å avstå fra å svare på ondskap med samme mynt er ikke en handling av svakhet, men heller en triumf av menneskelig styrke og barmhjertighet.
Dere har hørt det er sagt: Øye for øye og tann for tann. Men jeg sier dere: Sett dere ikke imot den som gjør ondt mot dere.
Det var Jesu budskap, men for kirker, regjeringer og kristne generelt har det vært et vanskelig budskap å fordøye; det er mye enklere å ignorere det eller å anta at Jesus ikke mente det virkelig.
Det er god grunn for å tro at Jesus mente budet om å ikke gjengjelde ondt med ondt. Hvorfor skulle han ellers si det?
Altså, hvis noen lurer på hva Jesus mener om å gjengjelde ondt med ondt, så kan dere lese Matteus 5,38 og 39 i Bibelen.
Hvorfor tror kristne på helbredelse for den enkelte, mens budene om å tåle urett og avstå fra hevn overlates til myndighetene. Alle liker disse ordene veldig godt, og alle lager alle slags dype tanker om dem, unntatt akkurat den som sier at det som menes, er det som blir sagt.
«Et brev til en hindu» av Lev Tolstoj ble publisert i den indiske avisen «Free Hindustan». Tolstojs budskap var klart: Den eneste veien til frihet for det indiske folket fra britisk styre var gjennom kjærlighetens prinsipp. «Motstå ikke det onde, men delta heller ikke selv i det onde – i de voldelige handlingene til rettsvesenet, skatteinnkreving og, enda viktigere, soldatene. Ingen i verden vil kunne undertrykke dere», skrev han. En ung mann, Mahatma Gandhi, leste artikkelen. Han begynte å brevveksle med Tolstoj og formet historien.
I boka «Hva er min tro?» av Lev Tolstoj skriver han om disse tanker:
Etter at det gikk opp for meg at ordene «Sett deg ikke imot det onde» virkelig betydde «Gjengjeld ikke ondt med ondt», fikk jeg plutselig en helt annen forståelse av Jesu lære, og jeg følte meg veldig ubekvem med min tidligere, om ikke mangel på forståelse, så i det minste min merkelige tolkning av læren. Jeg visste, og vi vet alle det, at hovedessensen av Jesu lære er kjærlighet til mennesker.
Ordene «Rekk ut ditt venstre kinn – elsk dine fiender» uttrykker kristendommens sanne vesen. Dette hadde jeg visst siden jeg var barn. Hvorfor hadde jeg da tidligere tolket disse klare ordene på en så merkelig måte, og grublet over dem for å finne en annen betydning?
«Sett ikke ondt mot ondt» betyr rett og slett: Bruk aldri makt mot noen, eller med andre ord: Gjør aldri en handling som går imot kjærligheten. Og selv om du derfor må tåle ydmykelser og fornedrelse, må du likevel ikke bruke makt. Han har sagt det så klart og tydelig som mulig.
Ungdommen er lik i alle land. La ikke gamle gretne menn få lov å ødelegge ungdommen med krig og hevn.
Vi mangler gode ledere!
La hatet vike,
vi har sett nok.
Palestiner og jøde,
finn din flokk.
Gi oss en morgen,
uten strid,
og barn som leker
i fredens tid.
Gjengjeld ikke ondt med ondt,
la hatet få hvile.
I hjertet av Jerusalem,
vil Jesus smile.
Salige er de som skaper fred.