Debatt
Glenn Diesen og Konservativts påstand om at Vesten ødela for fred i Ukraina
I et forsvarsskrift for partiet Konservativt, gjengir Glenn Diesen i Dagen 23.09.24 nok en gang påstanden om at Boris Johnson og/eller USA og Storbritannia «saboterte» en angivelig fredsavtale fra Istanbul i april 2022. Myten er tidligere blitt resirkulert til det kjedsommelige av Konservativts leder Erik Selle.
Jeg har tidligere skrevet fyllestgjørende i Dagen om denne påstanden som kvalifiserer å falle innenfor rammene av det vi kan kalle klassisk russisk «desinformasjon».
I en inngående granskning gjengitt i en artikkel 5. januar, har Wall Street Journals utenriksredaktør Yaroslav Trofimov grundig tilbakevist påstandene om at Boris Johnson eller noen annen vestlig leder skal ha ødelagt en angivelig fredsavtale i april 2022.
Om de første forhandlingene som fant sted 28. februar 2022 i den hviterussiske byen Gomel, har Ukrainas forhandler Mykhailo Podolyak, senere kommentert: «Vi oppdaget at dette ikke var folk som var sendt for å forhandle, men for å motta vår kapitulasjon.» Ukraina var på dette tidspunktet hardt presset og befant seg i en nokså desperat forhandlingssituasjon, og indikerte derfor fleksibilitet overfor enkelte russiske krav.
Da partene møttes igjen 28. mars i Istanbul, hadde kampene tatt en vending i Ukrainas favør, og russiske styrker var på retrett ved Kyiv. Ukrainas forhandlingsmål var nå å presse på for en russisk tilbaketrekking til grenselinjene før invasjonen.
Da forhandlingene ble avsluttet 29. mars, var ukrainske styrker på vei inn i forstaden Butsja utenfor Kiev. Hva de fant der skulle umuliggjøre enhver illusjon om en forhandlingsløsning. Zelenskij signaliserte at grusomhetene som var avdekket i Butsja hadde forandret alt og at det var umulig å fortsette forhandlingene.
9. april ankom Storbritannias statsminister Boris Johnson til et Kyiv som var helt forandret, og han uttalte: «Ingen kan være mer ukrainsk enn ukrainerne. Det er ikke min jobb å fortelle dere hva deres målsettinger for krigen bør være, men så vidt jeg kan se, må Putin mislykkes og Ukraina fortjener å gjenvinne sine fulle suverenitet og uavhengighet … Vi kjemper ikke direkte, slik dere gjør. Det er ukrainere som kjemper og dør. Men vi vil støtte Ukraina 100 prosent.»
Det er altså dette Diesen og Selle mener «ødela freden» for Ukraina – at Boris Johnson sa at Storbritannia vil støtte ukrainerne hvis de valgte å kjempe.
Påstandene om at Vesten saboterte en avtale i Istanbul, er etter hvert blitt kjent som et russisk narrativ som Putin selv har vært ivrig etter å fremme. Han har beklaget seg over at «avtalen var praktisk talt i havn», og fremholdt at påstandene om krigsforbrytelser i Butsja var rent oppspinn fra Vestens side for å avspore forhandlingene. Ukraina har imidlertid hardnakket benektet riktigheten av dette.
Ingen av partene hadde gjort noen bindende forpliktelser, ifølge Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba. Men Diesen og Selle fester, ikke helt overraskende, som sedvanlig mest lit til Vladimir Putins versjon.