Misjon
Global undersøkelse blant kristne ledere: Dette trengs mest nå!
Å styrke kirkens evne til å trene Jesu etterfølgere, aktivere arbeidsplassen som arena for trosdeling og tjeneste, samt å nå yngre generasjoner og gi dem mulighet til å ta roret. Dette er noen av kirkens største samtidsbehov for å oppfylle misjonsbefalingen, ifølge evangeliske ledere fra hele verden.
I 2020 tok ledelsen i den internasjonale Lausanne-bevegelsen initiativ til verdensvide lyttesamtaler for å kartlegge muligheter og behov i den globale kirken. Evangeliske ledere over hele verden ble invitert til samtaler, fordelt etter region og nettverk som forberedelse til den fjerde Lausanne-kongressen i Seoul, 2024.
12 regionale møter med evangeliske ledere ble gjennomført, og ytterligere 24 møter med ulike nettverk samt «Younger Leaders Generation» ble avholdt mellom september 2020 til juli 2021. Her er resultatene.
Fem spørsmål
Undersøkelsen var basert på fem spørsmål som utgangspunkt for alle samtalene:
1) Hva er de viktigste gapene eller gjenværende mulighetene for å oppfylle misjonsbefalingen?
2) Hvilke gjennombrudd og innovasjoner ser du som kan framskynde oppfyllelsen av misjonsbefalingen?
3) På hvilke områder er mer samarbeid kritisk for å se oppfyllelsen av misjonsbefalingen?
4) Hvor er det behov for mer forskning?
5) Hvem andre bør vi lytte til som en del av denne prosessen?
De kvalitative dataene fra samtalene ble samlet og analysert av en forskergruppe i regi av Lausanne-bevegelsen. Rapporten er tilgjengelig på lausanne.org/l4, og formidler en rekke interessante signaler og trender.
De største gapene og mulighetsrommene
De dominerende temaene formidlet under spørsmålet om gjenværende gap var «behov for disippelskap», «nå yngre generasjoner», «kjærlighet og enhet», «mangfold i lederskap», «kirker som ikke engasjerer seg med omverdenen», «gjenværende unådde folkegrupper», «islamsk fremskritt», «miljøkrise og bærekraft», «mangel på tverrkulturell misjon» og «behov for tjenester som når vanlige arbeidsplasser».
Framgang og innovasjon
Hovedtemaene under samtalene om gjennombrudd og innovasjoner var «bruk av nye teknologier og medier i kristen tjeneste», «urfolk misjonsbevegelser» og «innovasjoner innen kristen tjeneste og misjon».
Ønske om mer økumenisk samarbeid
Samtalene relatert til spørsmålet om behov for samarbeid uttrykte ønske om sterkere økumenisk samspill i den globale kirken, og behov for internasjonale, tverrkonfesjonelle aktører som kunne fremme dette. Lausanne-bevegelsen ble framholdt som en verdifull plattform.
Behov for forskning
Hovedtemaene formidlet under spørsmålet om behov for forskning, var «fremmedkulturelle og innvandrere», «sosiokulturell kontekst for kristen tjeneste», «virkningen av pandemien for kristen tjeneste», «unådde folkegrupper», «kontekstualisering av teologi», «kirkevekst», «samarbeid mellom kirker», «Gen Z og yngre generasjoner» samt «ledelse».
Hvem andre bør vi lytte til?
«Generasjon Z og unge», «Den Hellige Ånd», «grasrotbevegelser», «pastorer og kirkeledere», «ateister og mennesker fra andre religioner», «kvinner», «akademiske stemmer», «urfolk» og «politiske ledere», ble løftet fram som aktører kirken bør lytte mer til.
Kirken trenger å utvise denne enheten som en viktig bibelsk verdi og dyd innen et bredt spekter av tjenesteområder i årene som kommer.
Kirken i samfunn preget av endring
Store samfunnsendringer utfordrer evangeliske ledere til å tilpasse seg nye rammebetingelser i tjenesten. Mange evangeliske ledere er bevisst aktuelle problemer og nye behov som må møtes. Til tross for utfordringer er ikke globale evangeliske ledere vesentlig pessimistiske i synet på tjenesten. Positive gjennombrudd skjer i en tid preget av uro og kriser delvis forårsaket av Covid-19-pandemien. Evangeliske ledere erfarer gjennombrudd med innovative tilnærminger i mange sammenhenger.
Den glokale kirken
Glokalisering finner sted både bredt og dypt i kristen tjeneste. Uttrykket «glokalisering» omhandler hvordan kulturell, økonomisk og politisk globalisering nedfelles i lokale forhold. Glokalisering er raskt i ferd å få praktiske implikasjoner i mange kristne sammenhenger. Kirken må tilpasse seg og fremme glokalisme, integrere globalisme og lokalisme gjennom harmonisk syntese. Evangeliske kirker og organisasjoner må overvinne silomentalitet, og bli bedre på å innlemme det som foregår i omverdenen inn i tjenesten.
Rop om kristen enhet og kjærlighet
Det var et sterkt rop etter dypere enhet i det evangeliske fellesskapet. Det ble også uttrykt et sterkt ønske om å se et høyere nivå av kjærlighet og enhet på tvers av ulike kristne tjenester. Kirken trenger å utvise denne enheten som en viktig bibelsk verdi og dyd innen et bredt spekter av tjenesteområder i årene som kommer.
«Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende» (Matt 28,18–20).