Dagen-redaktør Tarjei Gilje.

Glødende engasjement, vanskelig rekruttering

NMS blir rammet hardere enn noen andre av de strukturelle endringene i norsk kristenhet.

Publisert Sist oppdatert

Det er med blandede følelser en leser Misjonsselskapets treårsmelding og strategiplan for den kommende perioden. Norges eldste misjonsorganisasjon fremstår på flere områder som svært kompetent. Samtidig blir NMS rammet hardere enn noen andre av de strukturelle endringene i norsk kristenhet.

Tidligere og tydeligere enn noen annen har NMS evnet å ta innover seg misjonens ansvar for å ta forvalteransvaret på alvor. Det skulle være like utenkelig å ignorere klimaendringene som å ignorere diakoni. NMS har også tatt innover seg forskyvningen av kristenhetens tyngepunkt i retning av det globale Sør. Ikke sånn å forstå at NMS er alene om noe av dette, men organisasjonen har på flere området vist vei når det gjelder å tenke helhetlig om misjonsoppdraget.

Samtidig er det en vedvarende utfordring at NMS’ rekruttering i så stor grad har utgangspunkt i Den norske kirkes sognemenigheter.

For å si det enkelt: Dersom dagens sammensetning av Kirkemøtet hadde vært representativ for norske kirkeaktive i de foregående 172 årene, hadde norsk misjonshistorie sett ganske annerledes ut.

Siden NMS ikke har egne menigheter eller forsamlinger, og heller ikke egne skoler, er det direkte rekrutteringsgrunnlaget spinklere enn det er i Misjonssambandet og Normisjon. NMS baserer seg i stor grad på rekruttering fra Den norske kirkes sognemenigheter. Når misjonsbevisstheten der tydelig avtar, gjør det arbeidet vanskeligere.

NMS ønsker å «videreutvikle misjonal bevissthet i lokale menigheter». Dette er helt avgjørende for organisasjonens fremtid. Målet for den foregående treårsperioden var å opprettholde antall utsendinger på det nivået en hadde i 2011, nemlig 70. I dag er antallet omkring 60.

Samtidig har NMS satset tydeligere på partnervirksomhet, og et gledelig resultat er at de første misjonærene er sendt fra Madagaskar til Thailand. Samtidig har ungdommer fra både Norge, Brasil og Taiwan blitt sendt til England – med det resultat at flere unge mennesker der har fått bli kjent med Jesus.

Landsstyret konstaterer i treårsmeldingen at antall foreninger har gått betraktelig ned siden generalforsamlingen i Kristiansand i 2011. Generalforsamlingen ønsket en netto økning på 40 misjonsgrupper. I stedet har det blitt registrert 25 nye foreninger, mens 292 foreninger har gått inn. Men samtidig forteller blant annet de 1.700 frivillige medarbeiderne i organisasjonens 43 gjenbruksbutikker om et fortsatt sterkt engasjement.

Det er lett å bli glad i NMS. Og det finnes svært mye beundringsverdig engasjement og virksomhet der. Men organisasjonen trenger sårt flere yngre misjonsvenner og en sterkere kallsbevissthet hos kristenfolket.

Generalforsamlingens aller viktigste utfordring ligger derfor i å realisere følgende uttrykk fra strategiplanen:

«NMS legger vekt på å søke Gud i tro og bønn. Vi ser arbeidet som en del av Guds frelsesplan. Vår bønn er at Guds rike må komme og at dette fører til et liv i etterfølgelse av Jesus Kristus.»

Powered by Labrador CMS