OSLO 20080611 : SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen vartet opp med brullupskake på Løvebakken umiddelbart etter at den nye ekteskapsloven ble vedtatt i Stortinget onsdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

Gode grunner til motstand

Fler­tal­let kan ta feil. Denne enkle sann­he­ten er det verdt å minne om på fem­års­da­gen for Stor­tin­gets ved­tak om å gjøre ek­te­ska­pet kjønns­li­ke­gyl­dig.

Publisert Sist oppdatert

Fort­satt mener vi det var et fa­talt feil­grep av våre folke­valg­te å kjøre gjen­nom denne re­for­men. Sam­ti­dig er­kjen­ner vi at ti­dens tann lett tærer på oss alle.

Prin­si­pi­ell mot­stand kan drei­es til prak­tisk ak­sept, i det mins­te pas­siv sådan. Lo­ve­ne og folke­me­nin­gen set­ter let­te­re preg på oss enn vi liker å inn­røm­me. Desto vik­ti­ge­re er det at vi bru­ker an­led­nin­gen til å re­flek­te­re over hva som for­mer stand­punk­te­ne våre - og hvor­dan vi skal stå fast på det vi mener er tid­løse sann­he­ter.

«I sam­livs­re­vo­lu­sjo­nens tid» var tit­te­len på en in­ter­es­sant kom­men­tar po­li­tisk re­dak­tør Ha­rald Stang­hel­le i Af­ten­pos­ten skrev på denne da­to­en i 2008. Stang­hel­le på­pek­te at den nye ek­te­skaps­lo­ven på en helt spe­si­ell måte ut­ford­rer år­hund­rer med tra­di­sjon og sam­funns­or­den.

«Vi mer­ker ofte ikke hvor ra­di­kalt tiden for­and­rer seg. For om det ikke skjer umer­ke­lig, så skjer det sam­ti­dig med for­and­rin­ger i oss selv», skrev den po­li­tis­ke re­dak­tø­ren.

Ek­te­skaps­lo­ven trakk han fram som et ta­len­de ek­sem­pel: «Den ville vært uten­ke­lig for ti år siden. For 20 år siden vil et slikt for­slag blitt sett på som en dår­lig vits, for 30 år siden som en sam­funns­hån. I 2008 glir loven uan­strengt inn i rek­ken av in­di­vid­sen­trer­te ret­tig­hets­lo­ver vi hol­der oss med i en li­be­ral tid», fort­sat­te han.

På få om­rå­der re­gist­rer­te han for­and­rin­gens tids­ånd ty­de­li­ge­re enn på alt som har med sam­liv å gjøre.

Fem år etter vet vi at fler­tal­let i Den nors­ke kir­kes sam­livs­ut­valg al­le­re­de har skro­tet tid­li­ge­re mot­stand og øns­ker at kir­ken skal for­val­te den nye loven. Vi vet også at lik­nen­de lover vin­ner fram i sta­dig flere land.

Norge var det sjet­te lan­det i ver­den som inn­før­te en slik lov, nå er det to­talt blitt 15, samt i sta­dig stør­re deler av USA og to om­rå­der i Mex­i­co. Skan­ser fal­ler.

Da nylig av­døde Inge Løn­ning for­lot Stor­tin­get i 2009, tok Høy­re-po­li­ti­ke­ren et skarpt opp­gjør med både re­gje­ring og po­li­tis­ke par­ti­er. Han mente de hadde svik­tet al­vor­lig opp­ga­ven med å se mot­fore­stil­lin­ger i vik­ti­ge saker.

- Det er skjedd en opp­løs­ning i den po­li­tis­ke tenk­ning. Mange er blitt mind­re og mind­re opp­tatt av sam­men­heng og kon­se­kvens mel­lom for­skjel­li­ge stand­punk­ter, sa Løn­ning til Vårt Land.

Ster­kest mener han dette kom til ut­trykk i ved­ta­ket om den nye ek­te­skaps­lo­ven. Han spåd­de økt press på sur­ro­ga­ti og egg­do­na­sjon - og har dess­ver­re fått rett. Sam­ti­dig ut­tryk­te han et håp om at mot­kref­te­ne vil øke «mot en lov som egent­lig er nokså me­nings­løs».

Ut­ford­rin­gen for oss som er kri­tis­ke til denne loven, og andre po­li­tis­ke vei­valg der fler­tal­let er mas­sivt, er å opp­rett­hol­de mot­stan­den. Vi må øve oss i å tenke prin­si­pi­elt om hva som er rett og galt, godt og dår­lig, og se hva kon­se­kven­se­ne blir på lang sikt hvis vi vel­ger feil.

Po­li­ti­ker­nes, kul­tur­eli­tens og opi­nio­nens lune enig­het er ingen ga­ran­ti for at sam­funns­ut­vik­lin­gen er på rik­tig kurs. Som krist­ne må all­tid Guds ord være vår over­ord­ne­de norm, synet på sam­liv inn­be­fat­tet. Men i dette spørs­må­let burde også men­nes­ker med andre livs­syn se at det er gode grun­ner til å stop­pe opp og spør­re hva som er i ferd med å skje.

Powered by Labrador CMS