Meninger

TRO PÅ ALVOR: Sosiologisk forskning (fra USA) viser at den gruppen menn som behandler kvinner best, er kristne menn som tar troen på alvor og er aktivt engasjert i menighetsarbeid, skriver Knut Kåre Kirkholm.

Gode menn eller ekte mannfolk?

Publisert Sist oppdatert

Jeg leser for tiden boken «The Toxic War on Masculinity», skrevet av Nancy R. Pearcey. Hun er kristen og ønsker å forklare og nyansere samtidens syn på og fordommer mot menn og maskulinitet.

I boken skiller hun mellom to mannsidealer; «den gode mannen» og «den ekte mannen». Disse to samsvarer ikke, men undersøkelser gjort av sosiologen Michael Kimmel blant menn over hele verden, viser at det finnes en felles forståelse av hva de to innebærer.

Idealene som knyttes til «den gode mannen», er ære, plikt, integritet, offervilje, rettferdighet, å stå opp for de svake, å forsørge og å beskytte. Motsatt forbinder menn over hele verden uttrykket «en ekte mann» med det å være tøff, sterk, ikke vise svakhet, vinne for enhver pris, bli rik og ha rikelig tilgang til sex.

Pearcey bruker dataspråk og skillet mellom programvare og virus og reflekterer teologisk over dette. Hun peker på at idealene som kjennetegner «den gode mannen» samsvarer godt med Guds gode lov og vilje for oss mennesker og at disse idealene er lagt ned i vår samvittighet. De er programvaren og operativsystemet.

Men så finnes det en annen impuls som gjennomsyrer kulturen, en syndig impuls som ikke kommer fra Gud. Den kjennetegnes av karaktertrekkene som knyttes til det å være «ekte mannfolk». Dette er et virus. Det trenger inn, overtar og ødelegger det som var ment å være godt og velfungerende.

Jeg synes dette er en nyttig distinksjon. I vår kulturelle situasjon, særlig etter #metoo, har det oppstått en tendens til at man kaller all maskulinitet for «giftig maskulinitet» (toxic masculinity). Det blir for enkelt. I stedet bør vi tale om riktig og gal retning på maskuliniteten.

Pearcey siterer i den forbindelse feministfilosof Christina Hoff Sommers, som har skrevet: «Historien lærer oss at maskulinitet uten moral er dødelig. Men maskulinitet styrt av moral er kraftfull og konstruktiv, og en gave til kvinner.»

Interessant nok viser sosiologisk forskning (fra USA) at den gruppen menn som behandler kvinner best, er kristne menn som tar troen på alvor og er aktivt engasjert i menighetsarbeid. Dette er stikk motsatt av rådende myter. Jeg håper det er likt i Norge. Det er maskulinitet styrt av moral.

Jesus var en slik «god mann», og han kaller alle menn til å vandre i de samme fotsporene.

Powered by Labrador CMS