Godt nytt for familievernet
Det er vår klare overbevisning at familien og ekteskapet er verd å kjempe for og investere i.
Etter åtte år med rød-grønn nedprioritering av familievernet, er det en symbolsterk handling når Solveig Horne besøker Kirkens Familievern som en av sine første oppgaver som statsråd.
Det gir håp om at dette viktige arbeidet får ny anseelse.
Vår nye barne-, likestillings- og inkluderingsminister besøkte mandag familievernkontoret i Sør-Rogaland.
Etter møtet var hun tydelig på at dette er et fagfelt som regjeringen ønsker å prioritere. Ja, hun gikk faktisk så langt som å si at det ville bli en av hennes hovedoppgaver å styrke det forebyggende familievernet.
Dette er helt nye toner, sammenlignet med forgjengeren. Vi har sett med bekymring på den rød-grønne regjeringens familiepolitikk på flere områder.
Én ting var at familiepolitikken i for stor grad fikk preg av å være et instrument i likestillingens tjeneste, på bekostning av familienes valgfrihet.
En annen ting var den manglende forståelsen for verdien av forebyggende familievern. Familievernet har hatt nullvekst og til dels reduksjon i sine ressurser over mange år.
Den forrige regjeringen har også over tid bygget ned kurset «Godt samliv», et kurs som skulle være et tilbud til alle som ble foreldre for første gang.
Nedprioriteringen av familievernet kom tydelig til uttrykk i det siste forslaget til statsbudsjettet fra Stoltenberg-regjeringen. Som en avskjedshilsen fra SV-statsråden Inga Marte Thorkildsen ble tilskuddene til samlivstiltak fullstendig kuttet i budsjettet.
Reaksjonene på kuttene fikk fagfolk til å rase. Kristin Lærum ved Modum Bad kalte den manglende satsningen på forebyggende familievern bakstreversk.
Psykolog og samlivsterapeut Frode Thuen kalte det rødgrønne budsjettet «siste spikeren i kisten».
Konsekvensene er store når familier går i oppløsning, først og fremst for menneskene som er direkte involvert. Men også for storsamfunnet er omkostningene store.
Det brukes betydelige summer innen barnevern, psykisk helsevern og rusomsorg for å hjelpe mennesker på beina igjen etter at nære relasjoner har gått i stykker. Det koster også dyrt i form av dårlig familieøkonomi og prispress på boligmarkedet.
Med dette som bakgrunn har det vært et paradoks for oss at de rødgrønne ikke viste større vilje til forebygging.
Det er normalt at samliv kan være krevende. Noen ganger så krevende at det er umulig å fortsette sammen. Men i svært mange tilfeller kan utfordringer løses hvis man har vilje og verktøy til å reparere det som skranter. Å satse på et sterkt og godt familievern koster lite, sammenlignet med hva samlivsbruddene koster den enkelte og storsamfunnet.
«Løfter vi familievernet, vil vi se resultater også på andre felt,» uttalte Horne med henvisning til barnevern og psykiatri. Uttalelsen viser at hun erkjenner at det er sammenheng mellom hvordan familiene har det, og hvilke utfordringer barn og voksne møter på andre områder.
Det er vår klare overbevisning av familien og ekteskapet er verd å kjempe for og investere i. Det gleder oss at vi har fått en statsråd som ser ut til å dele dette synet. Forventningene er store til hvordan de positive signalene vil gi seg utslag i praktisk politikk.