VANLIG JOBB: De fleste kr stne har en jobb utenfor kirkens vegger, påpeker Reidar Paulsen. Han mener det byr på store muligheter.

Guds hverdagstjenere

Hvis målet vårt er å disippelgjøre folkeslag slik Jesus sa det i misjonsbefalingen, da er B-laget viktigst fordi det er så mye større!

Publisert Sist oppdatert

«Har Gud et A-lag og et B-lag? Finnes det et A-lag av menighetsansatte og misjonærer som er i fulltids tjeneste for Ham, mens resten av oss skal bli stående og heie? Er vår eneste hensikt å plukke opp regningen etter A-laget? «Bryr ikke Gud seg om hva vi fyller dagene med på arbeidsplassene våre?» spør Anders T. Bjorvand i boken « Bygge Guds rike».

Les bokanmeldelsen i Dagen: Kall til hellig hverdag

Svaret på de retoriske spørsmålene er selvsagt at Gud ikke har et A-lag og et B-lag, selv om mange tenker og taler som om han har det. Andre har tatt et oppgjør med tanken. Ed Silvoso sier det slik: «Enhver kristen er en Guds tjener, og arbeid er gudstjeneste».

Men la oss leke litt med betegnelsene i Bjorvand-sitatet. Det er en realitet at noen av oss er «menighetsansatte og misjonærer» (og regnes som «i fulltids tjeneste for Ham»). Andre blant oss bruker den største delen av sin våkne tid utenfor kirkens vegger, oftest i en eller annen jobb eller stilling i samfunns-, nærings- eller arbeidsliv. Silvoso kaller første gruppen, Bjorvands A-lag, for prekestol-tjenere og den andre, B-laget, for markedsplass-tjenere.

Hvis målet vårt er å disippelgjøre folkeslag slik Jesus sa det i misjonsbefalingen, eller med andre ord: å forkynne Guds rike i ord og gjerning, eller med atter andre ord: å bringe Guds rike der mørkets rike er forskanset, så mennesker høstes inn og Jesus bygger sin menighet - da er B-laget viktigst fordi det er så mye større! Mellom 95 og 100 prosent av menigheten har sin primærtjeneste der.

LES OGSÅ: Disipler som varer

Hvis menigheten er jordens salt, som Jesus sa, må det berøre så mye av jorden som mulig; hvis den er verdens lys, må den skinne i så store deler av verden som mulig; hvis menigheten er surdeigen, må den få berøre så mye av deigen som mulig – og da er B-laget viktigst fordi det alt er spredt ut over hele samfunnet de fleste av ukens dager. Hvis B-laget fungerer, vil langt flere mennesker berøres av menigheten hver eneste dag enn vi når gjennom våre gudstjenester eller møteuker. Og samfunnets liv vil forandres.

En tredje grunn for B-lagets viktighet er at normalt vil flere fra dette laget enn fra A-laget allerede befinne seg i posisjoner med stor innflytelse i deler av samfunnslivet.

Det er meningsløst å sette de to gruppene opp mot hverandre. Visst er tjenestene forskjellige, men menighetens Herre vil at de skal virke i harmoni – med stor frihet og gjensidig respekt. Og hvis B-laget ikke fungerer, må A-laget ta noe av skylden, for det er kalt til å utruste de hellige til deres tjeneste, ifølge Paulus.

Les bokanmeldelsen: Kall til hellig hverdag

Powered by Labrador CMS