Meninger

AFGHANISTAN: Kvinner har blitt utestengt fra arbeidslivet og det offentlig liv, skriver Per Birkeli. Her står en Taliban-kriger vakt mens tildekkede kvinner står i matutdelingskø.

Håp for et land i dyp krise

Publisert Sist oppdatert

Etter at Taliban tok makten i Afghanistan i august 2021, har mange millioner afghanere blitt dyttet ut i dyp fattigdom. Økonomien i landet er lammet som følge av økonomiske sanksjoner, og tusenvis av mennesker har mistet jobbene sine.

Samtidig har kvinner blitt utestengt fra arbeidslivet og det offentlig liv. De må dekke ansiktene sine i offentligheten, og de nektes nå også adgang til parker og treningssentre. Jenter kan ikke gå på skole etter sjette klasse. Parallelt med dette blir barneekteskap stadig mer utbredt.

Store deler av befolkningen i Afghanistan har det vanskelig, men situasjonen for dem som har konvertert til kristen tro er ekstra bekymringsfull. Kristne afghanere tvinges til å praktisere troen sin i hemmelighet. Frafall fra islam straffes hardt og kan i verste fall medføre dødsstraff.

Våre trossøsken risikerer også å bli forfulgt av sin egen familie eller nære venner. Omvendelse til kristen tro fører ofte til utstøtelse fra familien, og noen blir ofre for æresdrap.

PER BIRKELIG: Daglig leder i Norea Mediemisjon.

Det er vanskelig å finne noe positivt å si om dagens situasjon i Afghanistan, men det er verdt å glede seg over at vi stadig har muligheter til å bety en positiv forskjell for befolkningen i der.

Norea samarbeider med SAT-7 om å sende satellittsendte kristne tv-program til Afghanistan på det lokale språket. Gjennom disse programmene gjør vi Guds kjærlighet synlig for innbyggerne, og tallrike tilbakemeldinger fra takknemlige tv-seere vitner om at sendingene våre verdsettes høyt av mange mennesker.

SAT-7 er ofte i kontakt med seere i Afghanistan via sosiale medier. De vil gjerne høre om hvordan kristne der har det, og hvordan tv-teamet bedre kan imøtekomme behovene deres.

En kristen afghaner de har snakket med forteller:

«Det hersker en atmosfære av frykt i samfunnet. Vi lever hele tiden med muligheten for fysisk vold, arrestasjon, ydmykende og fornærmende behandling, og til og med henrettelse. Samtidig takker vi Herren for den indre freden han gir oss. Vi ber alltid i Jesu Kristi navn om at han vil gi oss sin fred og beskyttelse.

Mitt håp er i Herren, som aldri vil forlate meg og alltid er der ved min side. I ham er det liv og håp for alle mennesker. Tusen takk for de kristne tv-programmene der dere ber om velsignelse, fred og gjenopprettelse av dette ulykkelige landet.»

«Etter at Taliban tok kontroll over landet ville jeg flykte, men klarte det ikke», forteller en annen mann. «Nå ønsker jeg å bli her for å dele evangeliet med mine landsmenn. Hvis vi som tror på Jesus drar vår vei, hvem skal da fortelle dem om ham?»

En slik holdning gir nytt håp for et land i dyp krise.

Powered by Labrador CMS