Meninger

FATTIGDOM: Fattigdom tar tusenvis av liv hver eneste dag – og fører til at en stor del av jordens befolkning ikke får oppfylt sine rettigheter eller har mulighet til å leve verdige liv, skriver generalsekretær i Strømmestiftelsen, Erik Lunde.

Har folk mistet troen på at vi kan forandre verden?

Publisert Sist oppdatert

Innen 2030 skal ingen leve for under 16 kroner om dagen, ifølge FNs bærekraftsmål 1. I sterk tråd med vår visjon om en verden fri for fattigdom, er dette målet en naturlig del av Strømmestiftelsens arbeid.

For andre gang har vi derfor undersøkt nordmenns holdninger til tematikken. Resultatene var både oppløftende og nedslående: Kun én prosent av de spurte tror ekstrem fattigdom vil utryddes. Tre av fire tror det vil være like mange eller flere som lever i ekstrem fattigdom i 2030, og like mange mener det er svært viktig at ekstrem fattigdom blir utryddet i verden.

Forrige undersøkelse i januar 2020 viste samme tendenser. Siden den gang har det kommet en pandemi, og ja – utsiktene for kampen mot fattigdom har kanskje ikke akkurat blitt lettere. Men vi skal ikke glemme at andelen som lever i ekstrem fattigdom har blitt mer enn halvert fra 1990-tallet og fram til 2015.

Verden står nå overfor en stor fattigdoms- og ulikhetskrise. Global fattigdom er fremdeles en av våre store utfordringer. Fattigdom tar tusenvis av liv hver eneste dag – og fører til at en stor del av jordens befolkning ikke får oppfylt sine rettigheter eller har mulighet til å leve verdige liv. Covid-19 har forsterket fattigdoms- og ulikhetskrisen. Verdensbanken estimerer at pandemien kan ha skjøvet 150 millioner flere mennesker ut i ekstrem fattigdom innen dette året er omme.

Det er likevel alvorlig hvis folk nå er i ferd med å miste troen på at det går an å nå FNs første bærekraftsmål. Det kan tyde på at verken myndighetene eller bistandsorganisasjonene er flinke nok til å få fram at det faktisk nytter – og at vi har oppnådd store fremskritt i kampen mot fattigdom.

Det er kanskje tid for ny selvkritikk? Selv i en pandemi må vi få fram kunnskap og fakta som viser hvordan bistand virker og at verden også går fremover. Som bistandsaktør står vi stadig overfor det klassiske dilemmaet mellom å kommunisere behov versus gode resultater. Vi må ikke glemme merverdien av å få fram de positive nyhetene. Den norske befolkningen er med, de har bare ikke helt troen på at vi klarer det.

Undersøkelsen vår viste videre at 80 prosent er villige til å bidra for å utrydde fattigdom i verden – gjennom å engasjere seg frivillig eller politisk, betale mer for varer fra utviklingsland eller gi en gave til frivillige organisasjoner. Og ikke minst: en av tre nordmenn mener bistandsbudsjettet bør økes.

De siste ukene har debatten gått om den nye regjeringsplattformen, hvor vi i Strømmestiftelsen har fremmet vår bekymring om at andelen av bistandsbudsjettet som går til å bekjempe fattigdom blir redusert.

Hurdalsplattformen sier nemlig ikke at én prosent skal gå til bistand, men til «internasjonal innsats». Det er urovekkende at Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i flere medier bekrefter at den nye regjeringen kommer til å redusere andelen av bistandsbudsjettet som går til å bekjempe fattigdom.

De bør heller finne inspirasjon i at de har befolkningen i ryggen som ikke vil redusere bistandsandelen i budsjettet. Når krisene står i kø utenfor Norges grenser mener jeg at vi heller må øke den totale innsatsen slik at viktige satsinger på for eksempel klima, natur, global helse og migrasjon holdes utenfor bistandsprosenten.

Global fattigdom er fremdeles en av våre store utfordringer.

Unge mennesker mellom 16 til 24 år skiller seg ut i undersøkelsen vår. En av to mener ekstrem fattigdom vil bli redusert innen 2030. Tre av fem mener bistandsbudsjettet bør økes. De er også mer villige til å engasjere seg aktivt, enten politisk eller gjennom frivillig arbeid, for å bidra til å bekjempe fattigdom. Jeg håper denne optimismen kan smitte over på både regjeringen og andre deler av befolkningen. Så skal vi som bistandsaktør ta vårt ansvar og vise hva som nytter.

Og til deg som leser dette: Vit at vi har troen på at det er mulig å utrydde fattigdom, om vi jobber sammen for å nå målet.

Powered by Labrador CMS