For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner

Du kan betale med vipps

Er du allerede abonnent?

KJØP

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Debatt

PROTEST: Miljøorganisasjonen Greenpeace demonstrerte mot norsk hvalfangst da det norske kongeparet besøkte Seattle, USA, i 1995.

Havet trenger flere hvaler

Publisert Sist oppdatert

Siden det globale forbudet mot hvalfangst, som i år har 40-årsjubileum, har Norge tatt livet av over 15.000 hvaler og fanger nå flest hvaler i verden. Samtidig spiser bare 2 prosent av nordmenn hvalkjøtt ofte, ifølge en undersøkelse av Respons Analyse for NOAH i 2021. Det er en 50 prosent nedgang fra to år tidligere. Flere nordmenn bryr seg imidlertid om levende hvaler. Det er en utvikling vi skal være glade for.

Norges hvalfangsthistorie er en begredelig affære. Selv om både England, Nederland og USA var grådige hvalfangstnasjoner i sin tid, var det norske hvalfangere som oppfant teknologien som muliggjorde den massive nedslaktingen rundt 1900-tallet, hvor 85 prosent av havets hvalbiomasse forsvant. Norge var rett og slett en pådriver for utrydding.

I dag er Norge fortsatt en pådriver for at «bruk» av ville dyr og natur skal gå foran nødvendig vern, til tross for at FN har erklært naturkrise. Norge har ved flere tilfeller hindret viktige miljøavtaler for havvern. Nå kan vi lese at Norge skal «lede an» i arbeidet med havvern etter den internasjonale havkonferansen i sommer, men det betinger at man feier for egen dør. En havavtale som Norge har brutt i flere tiår, og som det nå er på tide å følge, er den globale avtalen om vern av hvaler.

Powered by Labrador CMS