Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Heie på dem man liker, mistro den man ikke liker
Èn faktor er tendensen til å heie på dem man liker, uavhengig av om det de sier egentlig er klokt eller ikke. En annen faktor er tendensen til å mistro dem man ikke liker, selv om det de sier i en gitt sak i og for seg kan være ganske fornuftig.
Den siste ukens debatt om Sylvi Listhaugs retorikk har et skvært politisk utgangspunkt som har kommet helt i bakgrunnen. Dessverre er debatten et godt eksempel på hvordan flere faktorer bidrar til å gjøre den politiske samtalen mer tilspisset, mer følelsesdrevet, mindre løsningsorientert og mindre opplysende.
Én faktor er tendensen til å heie på dem man liker, uavhengig av om det de sier egentlig er klokt eller ikke. En annen faktor er tendensen til å mistro dem man ikke liker, selv om det de sier i en gitt sak i og for seg kan være ganske fornuftig.
En eller annen gang i tenårene oppdaget jeg at det fantes et universitetsfag som het sammenlignende politikk. Hvilken lykke! Fra den dagen var det lett å svare på hva jeg ville studere. Tanken på å få bruke det man måtte ha av intellektuell kapasitet til å studere hvordan det gode samfunnet kan bygges, var mer enn forlokkende.