Leder

YTRINGSFRIHET: Päivi Räsänen og tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, konverteringsterapilovens mor.

Heldigvis ble Räsänen frikjent, men neste slag om religiøs ytringfrihet kan stå i Norge

Den neste som blir straffeforfulgt for å gi uttrykk for et kristent syn på homofilt samliv, kan være norsk.

Publisert Sist oppdatert

Päivi Räsänens historie er helt ekstrem. Vi snakker altså om en tidligere statsråd, partileder og nåværende medlem av den finske Riksdagen som har blitt straffeforfulgt i sitt eget land for å fremføre for sine politiske og religiøse synspunkter på homoseksualitet.

Räsänen har stått tiltalt for en Twitter-melding der hun kritiserte at Finlands lutherske kirke deltok under Helsinkis Pride-parade. I meldingen problematiserte hun at «skam og synd løftes opp som et uttrykk for stolthet»

Tiltalen omfattet også et hefte hun skrev i 2004 og uttalelser hun kom med i et intervju i 2019.

Nå kan prosessen mot henne være på vei mot en slags lykkelig slutt etter tirsdagen avgjørelse i lagmannsretten. Den kjennelsen opprettholder frifinnelsesdommen som en lavere rettsinstans tidligere har avsagt.

Men finsk påtalemyndighet har fortsatt noen uker på seg til å avgjøre om de vil anke helt opp til Høyesterett. Räsänen er beredt til å forsvare seg både der og også i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg dersom det skulle bli nødvendig.

Den juridiske prosessen mot henne har allerede pågått i fire år og må helt åpenbart vært en stor personlig belastning.

Nå er Räsänen heldigvis en person med en erfaringsballast som gjør henne bedre rustet enn de fleste til å takle en slik utfordring. Räsänen var Finlands innenriksminister fra 2011 til 2015. Hun ledet sitt parti Kristdemokraterna, KrFs søsterparti der borte, fra 2004 til 2015, og hun har sittet i Riksdagen i snart tre tiår.

Men når noe slikt kan skje i vårt nordiske naboland mot en så fremtredende offentlig person, så kan man bare tenke seg hvordan en borger med mindre ressurser ville ha reagert på å måtte stå i et slikt press. Det hadde vært nærmest umenneskelig.

Og det er akkurat dette som kanskje er den aller mest negative effekten av å straffeforfølge folk på grunn av deres ytringer. For selv om de blir frikjent, så vil selve rettsforfølgelsen, alt styret, den store medieoppmerksomheten resultere i det man på fagspråket kaller «en nedkjølende effekt».

Folk vil rett og slett ikke risikere å utsette seg for noe slikt. Derfor er det best å holde munn, i hvert fall hvis man mener noe kontroversielt.

Vi står nå i samme type ubehagelige situasjon her i Norge kun uker før lovforbudet mot såkalt konverteringsterapi blir innført. Regjeringen har gjort det klart at forbudet skal tre i kraft i neste måned, så fort det er vedtatt i Stortinget.

Slik vi ser det, er dette en lov som er spesialdesignet for å ramme den religiøse ytringsfrihet på dette området. Dette er en lov som sannsynligvis vil føre til veldig få domfellelser fordi lovteksten er utformet så uklar når det gjelder hva som skal til for å komme i straffeansvar.

Det er jo ingen her i landet som driver med terapi rettet mot homofile. Ingen tar transpersoner i kur eller driver med programmer for å endre folks legning, seksuelle orientering eller kjønnsuttrykk.

Det som derimot finnes i Norge er miljøer som har et annet syn enn storsamfunnet på homofilt samliv. Kristne kirker karakteriserer det som «synd», islamske menigheter som «haram».

Vi snakker om er en slags renovasjonslov direkte innrettet mot uønskede religiøse ytringer.

Det som den nye loven om konverteringsterapi nå gjør, er å spre usikkerhet om disse miljøene fortsatt kan drive rådgivning, sjelesorg og forkynnelse ut fra deres eget religiøse syn. Det gir loven egentlig ikke noe klart svar på fordi den helt bevisst er passe diffust utformet

Dens mål er egentlig ikke å få folk som driver terapi for å endre menneskers seksuelle legning dømt. Sånne finnes det, som sagt, forsvinnende få av, hvis de i det hele tatt eksisterer.

Nei, det vi snakker om er en slags renovasjonslov direkte innrettet mot uønskede religiøse ytringer. Man vil spre så mye usikkerhet at troende mennesker slutter å gi uttrykk for sine meninger og sin tro når det er snakk om kontroversielle spørsmål på samlivsområdet.

Men det er det jo ikke sikkert alle gjør.

Så når får vi en norsk Päivi Räsänen? Kanskje er det bare et tidsspørsmål.

Powered by Labrador CMS