Hellige hviledager i 2013

Sammen med de allmenne argumentene tror vi også det er viktig å fremholde Guds skaperordninger.

Publisert Sist oppdatert

Øns­ket om å ned­tone eller fjer­ne for­skjel­le­ne mel­lom søn­da­ger og andre dager er et ut­trykk for en ne­ga­tiv sam­funns­ut­vik­ling. Det gjel­der både fra et all­ment og et kris­tent stå­sted. Vi tren­ger ikke for­stok­ke­de re­gel­verk uten le­gi­ti­mi­tet, men vi har godt av å følge Bi­be­lens for­ma­ning om å holde hvile­da­gen hel­lig. Ikke minst i 2013. Jesus sa som kjent at sab­ba­ten er til for men­nes­kets skyld.

I Sund­vol­len-er­klæ­rin­gen skri­ver Høyre og Frem­skritts­par­ti­et gans­ke en­kelt at den på­trop­pen­de re­gje­rin­gen vil «til­la­te bu­tik­ker å holde åpent på søn­da­ger». Da er­klæ­rin­gen ble pre­sen­tert man­dag kveld, sa kom­men­de stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg at de ikke hadde tatt stil­ling til om dette skul­le gjel­de alle slags bu­tik­ker. Der­for blir det in­ter­es­sant å se hva re­gje­rin­gens in­ten­sjon fak­tisk fører til. Så langt er det først og fremst Rema 1000s le­del­se som har ut­trykt be­geist­ring for re­gje­rin­gens pla­ner.

I prak­sis vil det neppe bli noen re­vo­lu­sjon, men sna­re­re en fort­set­tel­se av den ut­vik­lin­gen som al­le­re­de er i gang. De siste årene har vi al­le­re­de sett en be­ty­de­lig ut­vi­del­se av bu­tik­ke­nes åp­nings­ti­der man­dag-lør­dag, blant annet som en kon­se­kvens av at ar­beids­tid blir et sta­dig mer flek­si­belt be­grep. For mange frem­står det som ir­ra­sjo­nel­le stat­li­ge be­grens­nin­ger når dag­lig­vare­bu­tik­ke­ne fort­satt ikke er åpne om søn­da­ge­ne, med unn­tak av de både tid­vis både ut­skjel­te og lat­ter­lig­gjor­te Bru­stad-bu­ene.

I denne saken har det sam­ti­dig vært in­ter­es­sant å se hvor­dan LO og kir­ken har kjem­pet på samme side, om enn med noe ulik ar­gu­men­ta­sjon. Også nå er re­ak­sjo­ne­ne fra bran­sjen delte, ikke minst av hen­syn til de mange an­sat­te som her­etter kan bli nødt til å legge opp hel­ge­ne sine an­ner­le­des. Det er ikke få fa­mi­li­er i lan­det som vil bli på­vir­ket av re­gje­rin­gens pla­ner. Det blir blant annet færre fel­les søn­dags­tu­rer og -mid­da­ger.

Fra et all­ment ut­gangs­punkt fin­nes det gode ar­gu­men­ter for å be­hol­de en an­ner­le­des dag i uken. Det er langs dette spo­ret de fles­te ar­gu­men­te­rer. Vi har godt av å hvile, ikke minst når tem­po­et i hver­da­gen er så høyt som det ofte er for da­gens men­nes­ker.

Sam­men med de all­men­ne ar­gu­men­te­ne tror vi også det er vik­tig å frem­hol­de Guds ska­per­ord­nin­ger. De har ikke mis­tet sin re­le­vans selv om vi lever i 2013, sna­re­re tvert imot.

Nå er det ikke slik at Bi­be­len gir oss nøy­ak­ti­ge ret­nings­lin­jer for hva slags bu­tik­ker som kan ha åpent når, og det er ikke noe kris­tent ideal at vik­ti­ge sam­funns­funk­sjo­ner ge­ne­relt bør ta pause på søn­da­ger. Det fin­nes en rekke ek­semp­ler, ikke minst innen helse­ve­se­net, på at mange opp­ga­ver må løses også på søn­da­ger og andre hel­lig­da­ger. Der­for tren­ger vi smi­di­ge løs­nin­ger som kan bidra til at nød­ven­di­ge behov blir møtt, uten at vi med det mis­ter an­er­kjen­nel­sen av at Guds ord­nin­ger fak­tisk er til vårt beste.

Når vi nå etter alt å dømme får flere søn­dags­åpne bu­tik­ker, er det grunn til å spør­re hva som blir neste skritt. Det vil ikke komme som noen over­ras­kel­se om noen av våre tra­di­sjo­nel­le hel­lig­da­ger også vil gå over i his­to­ri­en i løpet av de nær­mes­te årene. Dette er et sig­nal om at sam­fun­net be­ve­ger seg bort fra sine krist­ne røt­ter, og det er et sig­nal om hvil­ke ver­di­er som fak­tisk betyr mest for oss.

Powered by Labrador CMS