For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Debatt

VISMENN: Den fantastiske mosaikken på veggen i kirken Sant’Apollinare Nuovo i Ravenna sør for Venezia i Italia. Denne er fra ca. år 550 og er vel den morsomste, vakreste og mest fantasifulle framstillingen av De tre vise menn som overhodet finnes. Her er de også navngitt for første gang og er, som vi ser, blitt helgener – St. Balthassar, St. Melchior og St. Caspar.

Hellige tre kongers dag

Publisert Sist oppdatert

Vi har et nytt år, og før vi vet ordet av det, er det 6. januar og «Hellige tre kongers dag». Dette er en høytidsdag som den kristne kirke har feiret helt fra oldtiden – til minne om De vise menn som kom for å hylle Jesusbarnet.

Tidlig oppsto en mengde fantasifulle skildringer og legender om Vismennene – «magoi», som de betegnes i den greske grunnteksten – i ordbøkene astrologer, astronomer, vismenn eller prester, med henvisning til det gamle Babylon. At de var «konger», er ytterst tvilsomt, og at antallet var tre, må være en antakelse ut fra gavene de overrakte.

Angivelig skal relikvier fra vismennene befinne seg i et praktfullt skrin i Domkirken i Köln – noe som også bør være mer enn tvilsomt. Ikke urimelig er dette noe som de franske korsfarerne røvet med seg ved erobringen av Konstantinopel i 1204 under det 4. korstog. Keiser Alexios og en rekke av hans styrtrike forgjengere i Øst-Romerriket hadde i flere hundre år effektivt kjøpt opp etterlatenskaper av ymse slag fra fordums hellige menn og kvinner i Midtøsten – disse var uhyre sterkt verdsatt også i Vest-Europa.

Powered by Labrador CMS