Meninger
Her er norsk misjon unik
En historisk fellessatsing på unge, et unikt engasjement rundt verdens minst nådde og en hurtigvoksende bevissthet på at Norge er blitt et multietnisk samfunn. Det er hendelser og trender som er verd å merke seg fra 2022. Norsk misjon og kirkeliv utviser vilje og evne til lagspill som utmerker seg i Europa.
25. juni i 2022 samlet «The Send» 9.500 unge og voksne i Telenor Arena. Det er sannsynligvis det største misjonsmøtet for ungdom i Norges historie. Ungdom i oppdrag og 28 andre organisasjoner og kirkesamfunn var innbydere.
28.–29. oktober sto 35 ulike organisasjoner, menigheter og kirkesamfunn sammen om å invitere til Unådd-konferanse i Bergen. Bredden i størrelse og tilhørighet disse organisasjonene representerer er unik i norsk misjonshistorie, og vekker oppsikt blant sentrale misjonsledere i Europa. Forberedelsene til årets Unådd-konferanse er i gang, og i år blir arrangørlisten enda bredere.
I 2022 ble Jim Memory og Usha Reifsnider utnevnt som nye regionledere for Lausanne Europe. De uttrykker stor begeistring over det unike samspillet blant kristne i Norge. De tre nettverkene Norges Kristne Råd, Digni og Norme i kombinasjon med en rekke store fellesarbeid og arrangement som The Send, Unådd, Sendt Norge, Gi Jesus videre (listen er lenger) representerer samhold kirken i mange europeiske land ikke har. Jim Memory uttaler:
«Det er bare gjennom å forene alle stemmene til Guds folk at vi kan oppfylle Lausanne-bevegelsens visjon om å «vitne om Jesus Kristus og formidle hele hans lære i hver nasjon, i alle samfunnets sfærer, og i rommene der tanke og tro formes. Lausanne Europe er glad for å samarbeide med Norme for å fremme den type samarbeid vi ser i Norge. Det ville vært flott om alle europeiske land hadde slike nettverk.
Hvert europeiske land har sin unike kirke- og misjonskontekst, så hvert land må utvikle sine egne strukturer som passer for dem. Men Lausanne Europe ønsker å legge til rette for samarbeidene som Norme representerer overalt. Vi arrangerer Lausanne Europe National Movement Gathering i Budapest i november, for å oppmuntre alle land til misjonalt samarbeid. Her vil Norme være et av eksemplene vi gir på hvordan en slik plattform kan se ut.»
Gjennom jobben min i Norme har jeg gleden av kontakt med ledere i mange kirkesamfunn og evangeliske organisasjoner i Norge. Jeg opplever en hurtigvoksende bevissthet rundt mulighetsrommet som migranter i Norge representerer, og et ønske om å lære hvordan forsamlinger i Norge kan utvikle seg til å bli multietniske.
Kristne migranter representerer en sterk evangelisk kraft i Europa, og starter nye fellesskap i mange vestlige land. Jeg erfarer et bredt behov for å lære av og med hverandre hvordan kirkesamfunn og forsamlinger kan inkludere og involvere personer som ikke har norsk etnisk bakgrunn i kirkeliv og lederskap.
Hvordan kan vi kanalisere unges ønske om å formidle evangeliet i ord og handling?
Under årets Led-konferanse arrangerte Pinsebevegelsen en temaformiddag med navnet «Misjon og migrasjon». Dette er en interessant kobling som speiler noe nytt: Å se migrasjon som et misjonalt mulighetsrom. Mennesker som kommer fra land og kulturer som i liten grad er nådd med evangeliet, flytter inn i nabolagene våre. Wow.
Hvordan kan vi kanalisere unges ønske om å formidle evangeliet i ord og handling? Hvordan kan vi operasjonalisere misjons-Norges unike fokus på å nå de minst nådde med evangeliet? Hvordan omstille lokalmenigheter og kirkesamfunn i Norge til å omfavne, utruste og gi rom til kristne som ikke er etnisk norske?
Veien videre handler om å videreføre den store viljen til samhandling på evangelisk grunn, lære av og med hverandre, og spille på hverandres styrker. Sammen er vi sterkere. Viljen og evnen til samhandling som kristne i Norge viser er i seg selv et sterkt vitnesbyrd som vekker oppsikt blant europeiske misjonsledere.