Kommentar
Her forteller Steinar 1.000 ledere om misjon på jobb
Til daglig er Steinar Opheim leder i teltmakerorganisasjonen Tent. Begrepet teltmaker blir i kristne sammenhenger brukt om det å tjene gjennom arbeidet sitt, inspirert av apostelen Paulus.
Denne uken er Opheim i Sør-Korea i anledning den fjerde Lausanne-kongressen. Torsdag var han en av talerne på seminarsporet som handler om å se på jobben sin som en gudstjeneste.
Nærmere 2.000 av de totalt 5.000 deltakerne på årets Lausanne-kongress har meldt sin interesse til dette sporet, og rundt 1.000 mennesker var til stede torsdag. De som sitter her har forkortet lunsjen for å være med på en sesjon som kommer i tillegg til det allerede omfattende øvrige programmet.
Men dette er ikke første gang Steinar Opheim er i Seoul. Først var han her i 1984, da som idrettsutøver med håp om å kvalifisere seg for OL. Sånn gikk det ikke, men da sommer-OL ble arrangert i Seoul i 1988, var Opheim på plass som journalist for Dagen. 36 år senere er han nå altså tilbake, nå som misjonsleder.
Opheim minnet deltakerne om at teltmakertjeneste er velkomment også i land som ellers er lukket for tradisjonell kristen misjon. Det korresponderte godt med det øvrige programmet, hvor deltakerne fikk høre vitnesbyrd og erfaringer fra mennesker med bakgrunn i ulike samfunnsområder, både forskning og næringsliv.
Samlingen ble avsluttet med en høytidelig innvielse av deltakerne til tjeneste. En rekke Lausanne-ledere var med i forbønn, og det ble også lansert et initiativ for å gjøre 1. mai til «global dag for tro i arbeid». 1. mai er arbeidernes dag, dermed mener man at denne dagen passer godt også til en slik markering.
Temaet for årets Lausanne-kongress er «Let the church declare and display Christ together». Lausanne-bevegelsens leder Michael Oh har også tidligere snakket om at mens bare én prosent av kristne har sitt daglige virke i kirken, har 99 prosent andre jobber.
Hvis Lausanne-kongressens motto skal realiseres, eller hvis selve misjonsbefalingen skal realiseres, er det nødvendig å snakke om arbeidsplassen.
Under bibeltimen torsdag formiddag snakket den tyske teologen Julia Garschagen om at det ikke finnes noen annenrangs borgere i Guds rike. Hun snakket om at enhver kristen utgjør et prestelig nærvær på jobben sin og sa at arbeidsplassen kan være et hellig sted, enten man underviser, lager mat, driver vitenskapelig forskning eller gjør noe helt annet. Blant annet hadde hun selv vært hos en frisør som ba for kundene sine mens hun klippet dem.
Lutheraneren Garschagen understreket også at det ikke var Martin Luther som oppfant det allmenne prestedømme, det var det Gud som gjorde. Derfor oppfordret hun flere menigheter til å intervjue flere med ulik yrkesbakgrunn i gudstjenestene slik at menighetene kan bidra til å sende ut de 99 prosentene til kristen tjeneste i jobbene sine.
I den nesten bolken fikk vi møte noen av de mange som lever ut kallet til å tjene Gud i arbeidslivet. Den ene historien var nesten utrolig å høre på.
Arslan Arif er en pakistansk fengselsvokter som er opptatt av å vise Jesu kjærlighet. Den setningen kan du vurdere å lese en gang til.
Når de innsatte sier at han er den øverste autoriteten, svarer han at Gud er den øverste autoriteten, og at de bør be ham om frelse. Arif har en lederstilling i fengselsvesenet, og er den eneste kristne blant de 300 kollegene han har rundt seg.
Khara Collymore-Lashley kommer fra Barbados og er lege. Hun skildret erfaringer fra å være en «wounded healer», en såret medisiner, under Covid 19-pandemien.
Hun beskrev også smertefulle erfaringer fra å føle til tider at hun ikke hører til blant medisinere og til andre tider at hun ikke hører til i kirken. Men hun inviterer Gud inn i legegjerningen, og ber hver dag Ånden lede henne.
Julia Garschagen formante til frimodighet både for dem som bærer direktørers kofferter, for arbeidsinnvandrere, for dem som driver med levering av varer, for drosjesjåfører og farmasøyter i både Lima, Mexico, Kampala, Cape Town, Sydney, Vancouver, Beijing og Seoul.
– Som i den tidligere kirken, så også i dag. Herren sender oss ut for å vise verden Kristus med frimodighet og ydmykhet, sa hun.
På seminaret i etasjen over litt senere på dagen ble både Steinar Opheim og de øvrige deltakerne oppmuntret til frimodighet, og til å tenke stort om det å få tjene Gud gjennom jobben sin, både når det skjer hjemme og når man arbeider andre steder enn der man kommer fra.
– Arbeidet ditt er et hellig kall. Det er ingen forskjell mellom kallet til lekfolket og kallet til pastoren, lød hilsenen fra Julia Garschagen.