Historien om en fiasko

En mann forutså langt på vei hvordan det hele ville ende.

Publisert Sist oppdatert

I går var det 20 år siden et av 90-tal­lets mest be­røm­te bil­der ble tatt. På ple­nen uten­for Det Hvite Hus i Wash­ing­ton rek­ker pre­si­dent Bill Clin­ton ut ar­me­ne sine i en in­vi­te­ren­de gest.

På hans høyre side strek­ker PLO-le­der Yassir Ara­fat ut hån­den. På mot­satt side står den is­ra­els­ke stats­mi­nis­te­ren Yit­zhak Rabin. Han nøler litt først. Men så kom­mer også neven hans frem.

De to erke­fien­de­ne møtes i et sym­bol­tungt hånd­trykk mens ap­plau­sen fra de frem­møt­te run­ger.

Under se­re­mo­ni­en den 13. sep­tem­ber 1993 var ame­ri­ka­ner­ne lite in­ter­es­sert i å gi Norge noe sær­lig opp­merk­som­het. Vår uten­riks­mi­nis­ter Johan Jør­gen Holst ble ikke en gang in­vi­tert til å sitte på po­di­et på ple­nen under si­ge­rin­gen av av­ta­len som bar den nors­ke ho­ved­sta­dens navn.

Ved 20-års­mar­ke­rin­gen for Oslo-av­ta­len er det på sin plass å se til­ba­ke på his­to­ri­en bak dette do­ku­men­tet. Det er en for­tel­ling om over­di­men­sjo­ner­te nors­ke fred­sam­bi­sjo­ner. Om en dund­ren­de fias­ko. Og om en mann som langt på vei for­ut­så hvor­dan det hele ville ende.

Norge har aldri vært noen stor­makt i tra­di­sjo­nell for­stand. Men på be­gyn­nel­sen av 90-tal­let mente flere sen­tra­le per­soner i vår uten­riks­le­del­se at vi hadde mu­lig­he­ten til å bli en slags stor­spil­ler på den in­ter­na­sjo­na­le, di­plo­ma­tis­ke are­na­en. Norge skul­le bli den na­sjo­nen som frem­for­hand­let fred i det uro­li­ge Midt­østen. Intet mind­re.

Våren og som­mer­en 1993 ble det opp­ret­tet en skjult kanal for kon­takt mel­lom PLO og Is­rael. Re­pre­sen­tan­ter for de to par­te­ne gjen­nom­før­te en rekke hem­me­li­ge møter ulike ste­der på Øst­lan­det.

Det hele mun­net ut i en his­to­risk av­ta­le. Den pa­le­stins­ke be­folk­nin­gen skul­le få selv­sty­re i sine om­rå­der i bytte mot fred og en slutt på ter­ror­ak­sjo­ne­ne mot Is­rael.

Men det viste seg vel­dig raskt at den norsk­le­de­de pro­ses­sen ikke førte ikke til fred. Ver­ken i Is­rael eller de nye, pa­le­stins­ke selv­styre­om­rå­de­ne. I ste­det ble pe­rio­den etter freds­av­ta­len pre­get av noen av de blo­digs­te ter­ror­ak­sjo­ne­ne om­rå­det hadde sett.

Den jø­dis­ke bo­set­te­ren Ba­ruch Goldsteins mas­sa­kre i He­bron og gjen­tat­te pa­le­stins­ke buss- og selv­mordbom­bin­ger truet med å druk­ne hele av­ta­len i blod.

Bedre ble ikke si­tua­sjo­nen da in­ter­na­sjo­na­le medi­er brak­te ut­drag fra en tale Yassir Ara­fat holdt i en moské i Jo­hann­es­burg 10. mai 1994. Der opp­ford­ret PLO-le­de­ren ver­dens mus­li­mer til å gå til hel­lig krig for å fri­gjø­re Je­ru­sa­lem fra is­ra­elsk styre.

«Dere må komme og kjem­pe. Dere må inn­le­de jihad for å fri­gjø­re Je­ru­sa­lem, vår his­to­ris­ke hel­lig­dom…», sa Ara­fat som også ut­tal­te seg om hvor­dan han tol­ket Oslo-av­ta­len.

«Jeg ser ikke på denne av­ta­len som noe mer enn av­ta­le­ne som ble inn­gått mel­lom vår pro­fet Mu­ham­med og Ku­reish-stam­men… Pro­fe­ten Mu­ham­med sig­ner­te en av­ta­le, men hadde en klar hen­sikt om å bryte den så snart han ble sterk nok».

Til tross for dette av­slø­ren­de inn­blik­ket i Ara­fats tanke­gang, ble Oslo-av­ta­len ut­gangs­punk­tet da No­bels freds­pris for 1994 skul­le deles ut. Da No­bel­ko­mi­te­ens leder Fran­cis Se­jer­sted an­non­ser­te pris­vin­ner­ne om for­mid­da­gen 14. ok­to­ber var det nav­ne­ne Ara­fat, Peres og Rabin han leste opp.

Freds­pris­til­de­lin­gen ble his­to­risk også på en annen måte. Den 74-åri­ge KrF-ve­te­ra­nen Kåre Kris­ti­an­sen trakk seg fra No­bel­ko­mi­te­en i pro­test mot at Ara­fat skul­le få pri­sen. Han mente det var en ned­vur­de­ring å gi ver­dens frems­te freds­pris til en mann med en så blo­dig for­tid og usik­ker frem­tid som Yassir Ara­fat.

Den gan­gen ble Kris­ti­an­sen ut­skjelt av et nes­ten sam­let po­li­tisk Norge. Men to tiår se­ne­re og med fa­si­ten i hånd er det fak­tisk Kåre Kris­ti­an­sens ek­sem­pel som i dag frem­står som det mest klar­syn­te.

Ver­ken Ara­fat selv eller se­ne­re pa­le­stins­ke le­de­re har hatt til­strek­ke­lig vilje til å bryte med sin ter­ror­for­tid. Pa­le­sti­ner­ne fikk sine selv­styre­om­rå­der. Men Is­rael fikk ikke den fre­den de var lovt.

Oslo-av­ta­len er i dag nær­mest som et skjells­ord å regne både på pa­le­stinsk og is­ra­elsk side av kon­flik­ten.

Men en nord­mann har fort­satt æren i be­hold selv etter sin død. Kåre Kris­ti­an­sen.

Powered by Labrador CMS