People look at a burning building close to a church after being torched by unknown assailants in the central Egyptian city of Minya on August 14, 2013. Media reports said supporters of deposed Islamist president Mohamed Morsi torched several churches across the country in reprisal attacks as police dispersed pro-Morsi protest camps in Cairo on August 14, reports said. AFP PHOTO / STR

Høyt spill i Egypt

Mursi-tilhengernes taktikk er historisk velkjent: Man utpeker en minoritet som syndebukk.

Publisert Sist oppdatert

Det egyp­tis­ke de­mo­kra­ti­et lig­ger med bruk­ket rygg, og for­hol­det mel­lom de re­li­giø­se grup­pe­ne har fått enda dy­pe­re sår. Dette er re­sul­ta­tet av det blo­digs­te døg­net i Egypts nyere his­to­rie.

Ons­da­gens drama i Egypt rys­ter en hel ver­den. Minst 525 men­nes­ker er blitt drept etter at po­li­ti­et opp­løs­te Mur­si-til­hen­ger­nes to store de­mon­stra­sjons­lei­rer i Kairo.

Hevn­ak­sjo­ne­ne har ram­met både of­fent­li­ge in­sti­tu­sjo­ner og pri­vat ei­en­dom. Ra­sen­de de­mon­stran­ter har også gått løs på de krist­ne i et om­fang som mang­ler side­styk­ke. Nær 40 kir­ker er an­gre­pet, mange av dem er satt fyr på. Flere krist­ne sko­ler og hundre­vis av hjem og bu­tik­ker er øde­lagt, der­iblant Bi­bel­sel­ska­pets bok­bu­tik­ker i As­si­ut, Minya og Kairo.

«Ta til ga­te­ne og stopp de krist­ne som vil opp­løse våre lei­rer», lød opp­ford­rin­gen i flere mos­ke­er i Kairo ons­dag mor­gen. De krist­ne blir gjort til synde­buk­ker for Mur­sis fall og får skyl­den for at pro­test­lei­re­ne ble opp­løst.

Be­skyld­nin­ge­ne er ikke tatt helt ut av løse luf­ten. Mange krist­ne var med i gras­rot­be­ve­gel­sen Ta­ma­rod, som krev­de at Mursi måtte gå. Kop­ter­nes nye pave, Ta­wa­dros II, po­ser­te sam­men med flere andre re­li­giø­se le­de­re da det nye vei­kar­tet ble teg­net opp etter de mi­li­tæ­res makt­over­ta­kel­se. I etter­tid er bil­det av ge­ne­ra­le­ne og paven blitt en be­last­ning.

Det er li­ke­vel høyst for­ståe­lig at paven støt­tet en re­gime­end­ring. Under Mur­sis le­del­se fikk Egypt en sha­ria-ba­sert grunn­lov som gjor­de re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter til an­nen­rangs bor­ge­re. Og mens Mursi satt med mak­ten opp­lev­de man en sterk øk­ning i volds­epi­so­der og hate­ful­le yt­rin­ger mot krist­ne.

Å kreve at Mursi løste Egypts øko­no­mis­ke pro­ble­mer og byg­get et sta­bilt de­mo­kra­ti i løpet av et år, var selv­sagt for mye for­langt. Men at han i løpet av dette året skul­le gå så langt i å bygge et re­li­giøst styre og split­te be­folk­nin­gen, tjen­te ham liten til ære.

Le­de­ren i det egyp­tis­ke bi­bel­sel­ska­pet og le­de­ren for or­ga­ni­sa­sjo­nen Voice of the Copts er blant dem som støt­ter po­li­ti­ets ak­sjon for å løse opp de to store pro­test­lei­re­ne i Kairo.

Iføl­ge in­te­rim-stats­mi­nis­ter Hazem el-Be­bla­wi hadde de­mon­stran­te­ne fått en rekke ad­vars­ler på for­hånd. Men mye tyder på at po­li­ti­et har gått frem med over­dre­ven bru­ta­li­tet som svek­ker til­li­ten til over­gangs­re­gi­met og gjør Egypts vi­de­re vei mot de­mo­kra­ti enda mer krong­le­te - hvis de mi­li­tæ­re i det hele tatt øns­ker de­mo­kra­ti.

På den andre siden kan vi ikke se bort fra at Mur­si-til­hen­ger­ne øns­ket å frem­pro­vo­se­re en kon­flikt for å skape nok en mo­bi­li­ser­bar mar­tyr­his­to­rie.

Man kan ha sym­pa­ti med Tyr­kias stats­mi­nis­ter Er­do­gan når han ber ver­den rea­ge­re og sier at «de som ser på denne mas­sa­kren i still­het, er like skyl­di­ge som dem som ut­fø­rer den».

Men dette må også gjel­de egyp­tis­ke mus­lims­ke le­de­re: Det hvi­ler et stort an­svar på dem om å mane til be­sin­nel­se og stop­pe vol­den mot uskyl­di­ge si­vi­le.

Tak­tik­ken som Mur­si-til­hen­ger­ne nå vel­ger, er his­to­risk vel­kjent: Man ut­pe­ker en mi­no­ri­tet som synde­bukk. Ved å skaf­fe seg en ytre fien­de på denne måten, kan man bygge indre sam­hold og mo­bi­li­se­re et vold­somt ra­se­ri. Det er også his­to­risk vel­kjent at dette er en livs­far­lig stra­te­gi.

Powered by Labrador CMS