Debatt
Husmødre beskyldes for å være «lite inspirerende forbilder»
Det er feil å framstille «tradwife»- trenden synonymt med å være husmor.
«Vil du hoppe på husmor-bølgen? Du bør tenke deg godt om», skriver Kornelia Minsaas i en kommentar i Nettavisen.
«Det flotte med livet er at vi kan leve akkurat slik vi vil», skriver Minsaas, før hun ber kvinner leve slik hun vil.
«Tradwife» = husmor?
Minsaas legger til rette for sine stråmannsargumenter ved å benytte begrepene «tradwife» («tradisjonell kone») og «husmor» synonymt.
For ordens skyld: Førstnevnte refererer til gifte kvinner som velger å leve etter tradisjonelle kjønnsroller, mens sistnevnte omtaler kvinner som (i en periode) velger å være hjemmeværende.
Uansett, Minsaas' poeng synes å være at husmødre som i en periode er økonomisk avhengige av en partner bør sikre seg mot å bli økonomiske tapere.
Høyrisikosport
Intet nytt under solen. Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde kalte det økonomisk høyrisikosport å være hjemmeværende alt i 2019. Dette er dessuten trolig noe de fleste husmødre (og husfedre) allerede har tenkt på.
Med felles økonomi, individuell pensjonssparing og samboeravtale/ektepakt har familien langt på vei løst problemet.
Likevel er Minsaas skeptisk til at den enkelte kvinne velger det som passer henne og familien best.
Tar steget ut av tidsklemma
Mødre som tar steget ut av tidsklemma for å være mer sammen med barna i den kritiske småbarnsfasen beskyldes for å være lite inspirerende forbilder for barna. Ifølge Minsaas trenger de nemlig mødre «som kan gi råd om flere ting enn rengjøring, matlaging og omsorg».
At rengjøring, matlaging og omsorgsutøvelse ansees som mindre viktig for samfunnet enn arbeidsoppgaver innen politikk, økonomi og næringsliv er en undervurdering av flere yrkesgrupper enn kun husmødre (og husfedre).
Trolig er det også en medvirkende årsak til at 10 år med «husmor» (eller «husfar») på CV-en dessverre ikke er særlig attraktivt, slik Minsaas påpeker.
Ny diskusjon på trappene
Heldigvis tyder mye på at en diskusjon om verdien av omsorgs- og husarbeid står på trappene. Kanskje er det først da Minsaas og hennes meningsfeller innser at selvutvikling ikke kun finner sted på arbeidsplassen.
(Teksten har tidligere vært på trykk i Nettavisen)