Hva er en jente verd?
Fryktelig lite, mange steder i verden. Dette er vi blitt minnet på gjennom flere rystende saker i det siste.
I forrige uke fikk vi blant annet et innblikkk i hvor utbredt voldtekt er i asiatiske land. Hver fjerde mann har begått voldtekt en eller flere ganger i livet, viser en større undersøkelse gjort av FN.
Verst er det i Papua Ny Guinea. Der sier hele 62 prosent av mennene at de har tvunget en kvinne til sex.
Les også: Fire menn dømt til døden for voldtekt og drap
Dette er første gang det er samlet inn omfattende data om voldtekt i en av verdens mest folkerike regioner, og det viser seg at voldtekt skjer i mye større omfang enn antatt.
Det er nedslående å lese at nesten 75 prosent sa at de begikk voldtekt fordi de følte at de hadde rett til det. Det kommer dessuten frem at overgriperne sjelden ble straffet.
Fra Pakistan kom nyheten om en annen type kvinneforakt. En far er siktet for å ha drept sin datter, fordi han heller ville ha en sønn.
Mannen hadde truet kona med at han ville drepe den eldste datteren, hvis det kom flere døtre. Da jente nummer to ble født, skal han ha kastet den eldste i en elv, så hun druknet.
Mannen som var rickshaw-sjåfør, sa at han ikke hadde råd til å forsørge flere døtre.
Hendelsen er dessverre ikke enestående. I mange land blir jenter drept, abortert og satt bort fordi de er jenter. Ifølge FN mangler millioner av jenter i verden på grunn av det som kalles «gendercide», det store folkemordet på jenter.
Den tredje saken som rystet oss, var meldingen om den åtte år gamle barnebruden fra Jemen som døde som følge av indre blødninger på bryllupsnatten. Jenta var giftet vekk til en 40 år gammel mann. Dødsfallet har satt nytt søkelys på det store problemet med barneekteskap i land som Jemen og Afghanistan, slik vi skriver om i Dagen i dag. Jentene blir påført traumer og fysiske skader gjennom seksualliv og svangerskap lenge før de små kroppene deres er klar for det, og de fleste kan se langt etter utdannelse.
Hvor mye er en jente verd? Fryktelig lite i de tre nevnte sakene. Når menn mener de har rett til å voldta, når fedre dreper sine døtre, når småjenter giftes vekk og ødelegges for livet, ligger det en grov nedvurdering av kvinners verdi til grunn.
At det er blitt slik, bunner i komplekse økonomiske, kulturelle og religiøse sammenhenger.
Medgiftssystem som gjør døtre til en økonomisk byrde, kan spille inn. Likedan sønners plikt til å forsørge gamle foreldre eller utføre ritualer ved farens død, bare for å nevne noe.
I Jemen forsvares barnebrudene blant annet med at det sikrer jentenes «ære».
Å forandre nedarvede holdninger og tradisjoner er ikke gjort over natten, men det er en start å få på plass lovverk som sikrer kvinners trygghet og rettigheter.
Lovverk er likevel lite verd hvis det ikke blir anvendt. At det mange steder hersker straffefrihet for overgrep mot jenter og kvinner, er ødeleggende. Straffefrihet er et signal til jentene om at deres lidelser ikke betyr noe og et klarsignal til overgriperne om at de bare kan fortsette som før.
Derfor er det positivt at India har stilt gjerningsmennene bak den brutale gjengvoldtekten på en buss i fjor for retten, selv om vi er imot dødsstraff.