Meninger

HINDUISTISK: Regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) kjører en hard hindunasjonalistisk linje. Bildet viser støttespillere som demonstrerer til støtte for statsminister Narendra Modi.

Hva skjedde med verdens største demokrati?

Publisert Sist oppdatert

India har gjennom flere tiår smykket seg med tittelen «Verdens største demokrati». Da grunnloven ble vedtatt i 1950, var den et eksempel på datidens mest progressive og inkluderende lover. Kastesystemet skulle opphøre, alle innbyggere skulle ha like muligheter og retten til trosfrihet skulle gjelde alle i landet, som også er hjem for utallige religiøse og etniske minoriteter.

De seneste årene har Indias minoriteter lidd under konsekvensene av en stadig mer autoritær politisk ledelse. Regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) kjører en hard hindunasjonalistisk linje, og har blant annet nektet statsborgerskap til muslimer i enkelte områder, begrunnet ut fra at de skal utgjøre en trussel mot den hinduistiske troen og kulturarven i India.

The Economist sin Intelligence Unit utgir hvert år en rangering av demokratier i verden. Ifølge deres Democracy Index er India nå nedgradert til et «mangelfullt demokrati». For ti år siden var India nr. 27 på listen over verdens mest demokratiske land, nå har de falt til 53.-plass.

Denne utviklingen har ikke bare statistisk betydning – det får tragiske konsekvenser i millioner av menneskers liv. De siste månedene har vist hvor raskt og alvorlig konflikter mellom etniske og religiøse grupper kan utspille seg. I delstaten Manipur har en konflikt om hvem som skal ha tilgang til rettigheter forbeholdt etniske minoriteter kommet ut av kontroll, og utviklet seg til en serie voldelige angrep rettet mot i hovedsak kristne landsbyer.

Bare siden begynnelsen av mai har mer enn 100 mennesker mistet livet, 50.000 er fordrevet fra hjemmene sine, og opp mot 300 kirker er brent ned. Verken lokale eller statlige myndigheter har vist vilje til å beskytte sårbare sivile mot volden. Statsminister Modi har ikke engang kommentert den alvorlige situasjonen, og har ikke besøkt området til nå.

Avisen The Guardian melder om at det er tegn til bekymring på bakrommet hos Indias øverste leder. Kritikken av den bedrøvelige demokratiske utviklingen ser ut til å påvirke mer enn Modi har villet innrømme offentlig.

Men Indias minoriteter trenger langt mer enn en PR-kampanje for å rette opp i Indias internasjonale omdømme. De har rett på beskyttelse og anerkjennelse, at lokale voldsutøvere hindres og straffeforfølges – og at politiske ledere slutter å fremprovosere frykt for muslimer og kristne.

Også norske myndigheter må holde India ansvarlig når grunnleggende menneskerettigheter brytes.

Det står langt mer på spill enn en falmet tittel.

Powered by Labrador CMS