Kommentar

SWING: Det ble arrangert swingkurs på sommerens UL.

Hvem hadde trodd at et swingkurs skulle vekke slikt engasjement?

Publisert Sist oppdatert

Burde vi bli overrasket over at sommerens swingkurs på UL har ført til debatt i Dagens spalter? Kanskje, kanskje ikke.

Jeg må innrømme at jeg var i stuss da jeg så det første debattinnlegget ankomme i innboksen. Skal vi gå den runden der enda en gang?

Dette er langt fra første gang at stil, form eller spesifikke programposter på UL vekker debatt. Og det er langt fra første gang at både lederne og deltakerne der kjenner på smerten over at deres åndelige bevissthet blir trukket i tvil av folk som både er mye eldre enn ULs målgruppe og som slett ikke har vært til stede på det aktuelle arrangementet.

Hvert år arrangerer Misjonssambandet Ung og ImF Ung UL (Ung Landsmøte). Arrangementet har lange røtter i henholdsvis Misjonssambandet og Indremisjonsforbundet. Det fungerer som en fast møteplass for tenåringer og eldre ungdommer hvor de først og fremst får del i forkynnelse og kristent fellesskap sommerstid, som en inspirasjonskilde til hverdagslivet.

Bedehusorganisasjonene har gjennom hele sin historie vært opptatt av den personlige etterfølgelsen av Jesus i alle deler av livet. Og det er ingen nyhet at unge mennesker er særlig formbare for ulike impulser.

Derfor blir det lagt merke til hvem som forkynner, hva de snakker om, hvilke sanger som blir sunget, hvilke seminarer som blir holdt, hvilke aktiviteter som finner sted og hva som ellers fyller dagene på UL.

Derfor er det heller ikke så rart at det blir lagt merke til når man nettopp her arrangerer swingkurs for de eldre ungdommene. Så sent som på 1990-tallet hadde man i deler av Misjonssambandet forbud mot trommer, og da Kongshaug folkehøgskole ble Kongshaug Musikkgymnas i 1999 hadde skolen i begynnelsen dispensasjon fra danseundervisningen på den linjen som het musikk, dans og drama. I nyere tid har det imidlertid blitt arrangert swingkurs også på Kongshaug, så ting skjer.

I løpet av den siste måneden er to debattinnlegg om det nevnte swingkurset på UL blant de mest leste debattinnleggene i Dagen. Det betyr ikke nødvendigvis at de som har lest er helt enig i innholdet eller gleder seg over debatten, det kan være helt motsatt. Men tematikken har åpenbart vakt interesse.

Jeg har aldri vært på swingkurs. Men i studietiden var jeg en gang på salsakurs fordi en jente jeg var interessert i likte salsa. Det ble en heller mislykket affære.

For det første innså jeg for sent at på grunn av rulleringen danset jeg mesteparten av tiden med alle andre enn den jeg ville danse med. For det andre var interessen for salsa ganske lav, og ferdighetene deretter.

Jeg mistenker at en del av dem om skarpest kritiserer sommerens swingkurs har enda mindre førstehånds erfaring med hvordan slike kurs foregår enn jeg har.

Så det ble verken særlig romantisk eller særlig kunstferdig. Jeg mistenker at en del av dem om skarpest kritiserer sommerens swingkurs har enda mindre førstehånds erfaring med hvordan slike kurs foregår enn jeg har.

«Innrett dere ikke etter den nåværende verden», leser vi i Paulus' brev til Romerne. Det er ord til ettertanke. Og bak debatten om dans finner vi et dyptfølt ønske om å ta både dette og andre bibelord på alvor. Det er et rosverdig anliggende.

Og det er lurt å ikke stille seg i en situasjon hvor man ender opp med å begå handlinger man senere angrer på, eller har grunn til å angre på. Det å følge Jesus innebærer noen ganger å gi avkall på tilgjengelige goder.

Spørsmålet skulle ikke være hvordan man kan leve mest mulig moderne og fremdeles kalle seg kristen. Spørsmålet skulle heller være hvordan jeg kan ære Gud med livet mitt og være til hjelp for min neste.

For noen gjenoppliver swingkurs-debatten fordommer mot kristnes kulturangst som det har tatt lang tid å bygge ned. Men det er ingen nyhet at ikke-troende stiller seg undrende til kristnes livsførsel. Den som vil følge Jesus må regne med å bli gjort narr av.

På den annen side tror jeg ikke swingkurs er den største utfordringen i så måte, for å si det forsiktig. Jeg frykter at slike debatter kan komme i veien for langt viktigere samtaler om hvordan vi forvalter ressursene vi har blitt betrodd, hvorvidt vi tar del i det kristne fellesskapet, hvorvidt vi lever med Jesus i hverdagen eller om vi har nok med å ta vare på de mange materielle godene som velferdssamfunne har gjort tilgjengelige for oss.

At noen ungdommer som har brukt både tid og penger på å delta på UL også er innom et swingkurs der, burde være en kilde til glede heller enn til bekymring.

Powered by Labrador CMS