Debatt
Hvis Bønnelista og Frimodig kirke vinner fram, vil vi slippe strevsomme valgordninger
Av Vårt Land for 13.6. fremgår det at Bønnelistas talsmann Jo Hedberg «frykter for valgjuks når forhåndsstemmer avgis digitalt». «Derfor bør vi gjøre valget på gamlemåten», sier han. Fem dager tidligere fryktet han i Dagen regelbrudd ved årets kirkevalg: «Under forhåndsvalget i 2019 var lokalet nærmest tapetsert med plakater for Åpen folkekirke enkelte steder».
Dette skal man ikke uten videre kimse av, selv om de ansvarlige kommer med beroligende kommentarer. I et innlegg på Verdidebatt 21.9.15 om «Hvorfor det oppsto feil i avviklingen av kirkevalget» omtalte jeg flere feil ved valget det året.
I mitt valglokale lå alle stemmesedler, både for menighetsrådsvalget og for bispedømmerådsvalget, på ett og samme bord, under oppsikt av en valgfunksjonær, og på en slik måte at det var fullt mulig for vedkommende, og andre velgere, å se hvilken liste jeg benyttet ved bispedømmrådsvalget, hvor det det året for første gang var to lister.
I Valghåndbok for kirkevalget 2015, pkt 2.10, sto det: «Stemmesedler for alle lister bør ligge inne i stemmeavlukket og/eller på et eget bord i valglokalet". Siden man skulle ha hemmelig valg, var ‘og/eller’ feil. Det burde stått «... ligge inne i stemmeavlukket».
I foiler, utarbeidet av bispedømmerådskontoret, som synes å ha vært brukt ved opplæring av valgfunksjonærer, var der en enda alvorligere feil. Der finnes nemlig en figur med skisse av hvordan valglokalet kan innredes, hvor det står: «Bord med stemmesedler ... . To valg, to stemmesedler.» Dette var nok en overlevning fra forrige valg, da man bare hadde en stemmeseddel for hvert valg, og det som skulle være hemmelig, bare var hvilke kandidater man kumulerte.
Valg vil aldri bli feilfrie, men det skal mye til at feilene får betydning. Hedbergs anliggende er nok at han vil ha valg på gamlemåten. Og det betyr nok ikke bare at han vil unngå digital stemmegivning. Bønnelista vil gå tilbake til den helt gamle valgordningen, slik det heter i valgprogrammet, «valg av kirkens tillitsvalgte skjer i tilknytning til gudstjenesten, som for få år siden».
Dette er et standpunkt Bønnelista ikke er alene om. I Frimodig kirkes valgprogram heter det at man vil «ha kirkelige valg i menighetens lokaler, og som hovedregel i tilknytning til gudstjenestefeiringen».
Dette er nok hovedgrunnen til at Alfsvåg, kandidat for Frimodig kirke, ironiserer over demokratisering, i Dagen 1.6. og i Vårt Land dagen etter: Hvis Åpen Folkekirke får bestemme «da må vi nok streve med demokratisering [...] til Jesus kommer igjen».
Vel, vi kjenner ikke dagen og timen for det sistnevnte. Men vi vet at hvis Bønnelista og FK vinner fram, vil vi slippe strevsomme valgordninger. Og valgdeltagelsen vil synke til en tredel av hva den er nå. Det er det de to partiene ønsker, tilsvarende advarsler fra konservativt hold før valget i 2015, da man fryktet altfor stor valgdeltagelse.