Leder
Hvis Rødt fikk makt i Norge
En setning i et verdidokument kan koste NLA Høgskolen 315 millioner kroner. Dersom dette partiet får det som de vil
Partiet Rødt har heldigvis ikke stor makt i Norge. Men dessverre er den økende.
Ved valget i fjor kom de for første gang over sperregrensen. Og i Stortinget fikk vi nylig et lite innblikk i hvordan en tilværelse der Rødt er med og bestemmer, kan komme til å se ut. For kristne.
Et Norge der Rødt har innflytelse ville blitt en nasjon med innsnevret trosfrihet. Et samfunn der myndighetene har rett til å avgjøre hvilke verdier troende mennesker skal tillates å ha. I hvert fall hvis de skal få holde på med skoledrift.
Det var Rødt utdanningspolitiske talsperson Hege Bae Nyholt som gav oss denne innsikten i partiets holdning til klassiske kristne trosholdninger.
Nyholt har nemlig lest verdidokumentet til den kristne NLA Høgskolen, som driver en rekke høyere utdanningsinstitusjoner på kristen grunn.
Det er for så vidt bra at det dokumentet blir lest, for det er en helt utmerket stykke sakprosa.
Men Nyholt var ikke imponert. Tvert imot, hun var sjokkert over det hun leste. Spesielt rystet var hun over formuleringen om at «ekteskapet mellom mann og kvinne er i den tradisjonen NLA Høgskolen står i forstått som bærende norm i samlivsetikken».
En rolig, saklig, ikke-konfronterende forklaring på hvordan den kristne kirke historisk sett har betraktet og fortsatt betrakter ekteskapet, er altså nok til å hisse opp en stortingsrepresentant fra Rødt. Mer skal det ikke til.
Så opprørt ble Nyholt at hun bestemte seg for umiddelbart å ta affære. I forrige uke troppet hun opp i Stortingets spørretime og avkrevde en forklaring fra statsråden for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe. Hva ville han foreta seg for å få endret den setningen? Og hvis det ikke var mulig, ville han da sørge for at NLA Høgskolen ble fratatt statsstøtten?
Nei, den sindige trønderen ville ikke det. Og da Nyholt i replikkvekslingen blandet NLAs verdidokument inn sammen sommerens skyting i området rundt London Pub, så Ola Borten Moe seg nødt til å ta avstand fra en slik type sammenligning.
Men Rødt gir seg altså ikke. De ønsker å knekke NLA Høgskolen. For i Rødts alternative forslag til statsbudsjett er det tatt inn et forslag om å kutte alt av støtte til den kristne utdanningsinstitusjonen.
315 millioner kroner hadde forsvunnet over natten hvis Rødt hadde fått viljen sin. Det ville bety kroken på døra for alle NLA-skolene med umiddelbar virkning.
I Rødt er det tydeligvis noen som fortsatt mener at religion er opium for folket, slik kommunismens far Karl Marx i sin tid formulerte det. Marx er for lengt død, men lever videre i Rødts program, der ikke bare ideologien hans, men også han selv nevnes ved navn.
I rettferdighetens navn må det legges til at ikke alle Rødt-representanter har et så negativt syn på kristnes tro som Hege Bae Nyholt. Vi vil faktisk anbefale henne å ta en samtale med sin stortingskollega Mimir Kristjánsson.
Han beskriver seg selv som ateist, men har over tid demonstrert en beundringsverdig vilje til å prøve å forstå kristen tro og kristne mennesker. I et intervju med Vårt Land advarer han mot det han omtaler som «en ganske intolerant ateisme eller sekularisme, hvor kristne perspektiver konsekvent misforstås og latterliggjøres».
For eksempel av en Rødt-representant som Hege Bae Nyholt.