Hvorfor skriver Dagen om kristenledernes inntekter?
Ledere som i hovedsak lever av innsamlede midler er tjent med åpenhet.
Åpenheten rundt inntekt, formue og skatt er en viktig del av demokratiet i Norge. Samtidig har praksisen blitt forbundet med grafsing i landsmenns private inntekt og formue. Nysgjerrigheten er aldri så stor som når skattetallene legges frem.
Hovedårsaken til at Dagen velger å fortelle hvor mye et utvalg av kristenledere tjener, er at dette i stor grad er personer som lever av innsamlede midler. Deres givere har krav på å få vite, og det er et sunt trekk ved vårt demokrati å vise, hvordan de forvalter midlene de er satt over.
Det er lite som er så usunt i en organisasjon som drives av frivillige midler, som at ledere beriker seg selv på bekostning av det egentlige formålet. Samtidig er der sunt når vi kan dokumentere at det motsatte er tilfelle.
En arbeider er sin lønn verdt, heter det i skriften. Det er klart at ledere som forvalter store menneskelige og materielle verdier bør også lønnes deretter, men uten at det skapes mistanke om at de beriker seg selv.
Oversikten fra skattelistene viser at norske kristenledere i hovedsak har nøkterne inntekter. Svært få har opparbeidet seg formuer.
Denne oversikten viser at kristne menigheter og organisasjoner i hovedsak viser en nøktern økonomisk linje, og at det, basert på disse tallene, er liten grunn til å mistene kristenledere å sette egne økonomiske motiver foran organisasjonens.
Se listene i faktaboksen til høyre på siden.