Debatt

PRESIDENTVALG: Donald Trump har uttalt (...) at han ville kunne bringe fred på kort tid, og spare amerikanske skattebetalere for store beløp, skriver Sigurd Skirbekk.

I etterkant av attentatet mot Donald Trump

Publisert Sist oppdatert

Igjen har USA vist sitt sanne ansikt: Politiske motsetninger defineres som venner mot fiender, og da blir voldelige løsninger rimelige reaksjoner. Jeg vil gjøre innvendinger mot en slik virkelighetsforståelse.

Amerika – egentlig USA – har en broket historie å forholde seg til. Et forhold som har ført til et land med mye konflikter, men også til et rikt land der Staten blir sett som en fellesnevner som alle må bøye seg for. En omfattende underholdningsindustri kan peke i en annen retning. Fenomenet Trump kan framstå som en kombinasjon av begge disse tradisjonene.

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Tilfellet Trump har vist at dette ikke alltid er like lett. Korrupsjonstallene fra det egentlige Russland ligger på 70-tallet. Tilsvarende beregninger for Ukraina ligger på 50-tallet. Det er vanskelig å tolke dette som de slemme mot de snille.

Johan Galtung sa en gang om oss nordmenn at vi var raske til å bestemme hvem som var de slemme, og da ville motparten fortone seg som snille. Dersom de snille vant, fortrinnsvis på slagmarken, ville vi få fred.

Sivilisasjonsforskeren Samuel Huntington har hevdet at veien til fred går gjennom en deling av Ukraina – i utstrekning den nest største staten i Europa, med hovedstedene Sevastopol for de russiskvennlige og Kiev (Kyiv) for de vest-vendte. Huntington anfører religiøse skiller for en slik deling: Gresk-katolske i vest mot ortodokse i øst.

Putin har omsider sett at en deling, etter forhandlinger, er oppskriften på fred.

Donald Trump har uttalt seg i lignende baner, med sine uttalelser om at han ville kunne bringe fred på kort tid, og spare amerikanske skattebetalere for store beløp. På annet hold, både blant demokrater og republikanere, blir Trumps uttalelser sett på som noe av et forræderi. Og etter amerikanske målestokker bør forrædere motarbeides, eventuelt føre til avliving.

Rimeligvis kommer også andre faktorer inn enn krisen i Ukraina, for å forklare skytterens motiver. Han kan til eksempel ha vært påvirket av en utbredt oppdemt aggresjon. At ideologiene, blant annet rundt Ukraina, kan framstå som en utløsende årsak, synes rimelig.

Det er også rimelig å tolke USA som et rikt land og som et konfliktfylt land.

Powered by Labrador CMS