For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

| Debatt

Ikke bevist at verden ville sett bedre ut uten religion

GEN Z: I store deler av Europa ser vi at generasjon Z i større grad besøker kirker, moskeer, synagoger og templer enn deres foreldres generasjon, skriver Olof Edsinger. Bildet er fra TenOase noen år tilbake.
Publisert Sist oppdatert

Markedsføringsselskapet Ipsos presenterte i fjor en stor undersøkelse om religiøs tro, der Sverige var ett av 26 land som ble spurt. Studien bekrefter bildet som nå er velkjent: At sekulariseringsprofetene på 1900-tallet tok feil. Religion er slett ikke i så stor tilbakegang som tidligere spådd. Tvert imot ser vi i store deler av Europa at generasjon Z i større grad besøker kirker, moskeer, synagoger og templer enn deres foreldres generasjon. Sverige tilhører også de landene som skiller seg mest ut, trolig på grunn av innvandring.

Men undersøkelsen viser også en ambivalens. For mens halvparten av alle svensker svarer bekreftende på Ipsos' spørsmål om religionens positive effekter for den enkelte, svarer 70 prosent at religion i verden som helhet forårsaker mer skade enn nytte. Bare 22 prosent er enige i påstanden om at mennesker med en religiøs tro er bedre samfunnsborgere.

Dette er et interessant resultat. Det er nemlig mye forskning som viser at religion bidrar positivt til felles samfunnsbygging. Resultatene angående kristne og jødiske samfunn er spesielt tydelige. Den verdenskjente sosiologiprofessoren Rodney Stark – også han æresdoktor ved Lunds universitet – har for eksempel pekt på følgende forskningsresultater fra sin amerikanske kontekst:

Powered by Labrador CMS