Meninger

MYANMAR: Fem millioner barn trenger nødhjelp. 
Konsekvensene i kjølvannet av koronapandemien er svært alvorlige for Myanmars befolkning, skriver Hilde Skaar Vollebæk.

Ikke glem Myanmar

Publisert Sist oppdatert

Det er gått 13 måneder siden regjeringshæren i Myanmar tok makten i et kupp, og satte til side de demokratisk valgte lederne. Dessverre er det få tegn til snarlige løsninger på konflikten, og smertene som påføres befolkningen øker for hver måned.

Fem millioner barn trenger nødhjelp. 
Konsekvensene i kjølvannet av koronapandemien er svært alvorlige for Myanmars befolkning. Den britiske trosfrihetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW) melder at situasjonen forverres av at militæret holder tilbake nødhjelp til egen befolkning. Over 14 av landets nesten 55 millioner innbyggere vil være helt avhengige av humanitær bistand dette året. Av disse er fem millioner barn.

Forfølgelse av religiøse minoriteter øker. 
Hele befolkningen er hardt rammet, men CSW melder også at de religiøse minoritetene ser ut til å være spesielt utsatt for forfølgelse fra hærens side. I 2017 gikk hæren til angrep på den muslimske rohingya-minoriteten.

Den systematiske forfølgelse utgjør forbrytelser mot menneskeheten og mulig folkemord, ifølge Human Rights Watch. Mange flyktet til Bangladesh, mens de som ble igjen har vært utsatt for ytterligere maktmisbruk og mange er tvunget til å leve i interneringsleirer uten tilgang på nok mat, helsehjelp eller utdannelse.

I delstaten Chin, der 85 prosent av befolkningen er baptister, har hæren ødelagt hele byer og jaget hver femte innbygger på flukt. De har systematisk ødelagt kirker, i tillegg til arrestasjoner og drap. Det er grunn til å tro at militærjuntaen ønsker å fremme buddhismen som nasjonalreligion som et ledd i ensrettingen av befolkningens tro og tilhørighet.

I skrivende stund (23. februar) melder E24 at en norsk Telenor-leder sammen med andre utenlandske ledere nektes utreise fra Myanmar. Telenors konsernsjef Sigve Brekke sier til E24 at det er Myanmars investeringsminister som nekter Telenors gjenværende ledere å forlate landet inntil salget av Telenor er gjennomført.

Når militærregimet er villig til å tvinge internasjonale næringslivsledere til å bli i landet, viser det tydelig hvor liten respekt for menneskers liv og rettigheter juntaen har. Telenor kan derfor ikke løpe fra sitt ansvar for brukerdataene til 18 millioner Telenor-kunder i landet. Faren for at disse brukerdataene blir misbrukt av militærjuntaen for å overvåke og forfølge egen befolkning ytterligere, er overhengende.

Kirkeledere ber om forbønn for landet og folket. Mange har hjulpet folk på flukt og barn uten mat, skaffet medisiner og utsatt seg selv for stor fare. Nå er de utslitte og mer fortvilte enn noen gang. «Ikke glem oss! Be for oss!» er meldingene som kommer til oss.

Håpet er at brutaliteten fører folket tettere sammen på tvers av etniske og religiøse skillelinjer, og at sanksjoner mot juntaen fratar militæret muligheter for å skaffe mer våpen. Det internasjonale samfunnet må presse ytterligere på for at nødhjelpen skal nå de mest utsatte. Men vi skylder også Myanmars innbyggere at de ikke gjøres mer sårbare for forfølgelser på grunn av norske selskapers mislykkede investeringer.

Powered by Labrador CMS