Israel og folkeretten
Vi må se framover mot mulige realistiske løsninger, som det internasjonale samfunnet vil garantere, snarere enn å klamre oss til avtaler og erklæringer som i dag er blitt irrelevante.
Etter Bispemøtets uttalelse i mai, om Israels planer om å annektere Vestbredden, har det vært flere innlegg i Dagen som stiller spørsmålstegn ved kirkeledernes forståelse av folkeretten.
En gjentakende påstand er at Folkeforbundets fredsavtaler etter 1. verdenskrig gir Israel rett til landområdene Judea og Samaria, som utgjør dagens Vestbredden.
Men å argumentere med San Remo-avtalen fra 1920, inkludert Balfourerklæringen fra 1917, er et blindspor.
Riktig nok opphevet ikke FN tidligere vedtak i Folkeforbundet, men de gamle avtalene som regulerte det franske og britiske mandatstyret i Midtøsten etter krigen, er ikke relevante for dagens rettstilstand.
Britene gav fra seg mandatet og overlot til FN å finne en løsning på ønsket om et hjemland for jødene og på konflikten mellom jøder og arabere.
Det er en misforståelse å mene at Balfourerklæringen og San Remo-avtalen gav jødene en eksklusiv rett til et definert landområde.
Erklæringene inneholder en politisk intensjon om et hjemland for jødene innenfor det britiske mandatområdet, men det forutsettes at det også tas hensyn til rettighetene til andre folkegrupper i området.
San Remo-avtalen har ingen folkerettslig status i dag, og dagens Israel, etablert i 1948, må forholde seg til vedtak i FN. Det er interessant å merke seg at de som fastholder Folkeforbundets myndighet i Israel-spørsmålet, i mindre grad aksepterer vedtak i FN, som jo avløste Folkeforbundet. I dag er det FN som representerer det internasjonale samfunnets syn på konflikten.
Det er derfor nødvendig å respektere vedtak i FN og ta utgangspunkt i gjeldende folkerett, om en skal finne en løsning på konflikten mellom israelere og palestinere som sikrer begge parters rettigheter.
Bispemøtet og Mellomkirkelig råd fastholder, sammen med de globale, økumeniske organisasjonene og våre samarbeidskirker, at Israels okkupasjonspolitikk og en eventuell annektering av Vestbredden, er i strid med folkeretten.
Dette synet deles av FN, den store majoriteten av stater, herunder EU og den norske regjeringen, samt juridiske eksperter. Å hevde noe annet, er både faktisk feil og mangel på realitetsorientering. Det hjelper ikke Israel, tvert imot.
Vi må se framover mot mulige realistiske løsninger, som det internasjonale samfunnet vil garantere, snarere enn å klamre oss til avtaler og erklæringer som i dag er blitt irrelevante.