Israels beste kort
Over 80 prosent av israelerne mener Shimon Peres gjør en god jobb for landet sitt. Og en god jobb - det har han også gjort her i Norge de to siste dagene, skriver Vebjørn Selbekk.
President Shimon Peres er idag en av Israels mest populære politikere. Han har en tillitsrating som andre folkevalgte bare kan drømme om.
Statsmannsaura
Med sin legendestatus i internasjonal politikk fungerer Peres uten tvil som staten Israels beste kort på verdensarenaen i dag.
Det har vi også sett under statsbesøket hans her i Norge de to siste dagene. Shimon Peres omgir seg med en helt spesiell form for statsmannsaura som avtvinger respekt. Nesten enten man vil eller ikke. Selv hans motstandere ser ut til å ha en slags form for aktelse for ham.
Demonstrasjonene mot statsbesøket var relativt begrensede denne gangen. Spesielt sammenlignet med det høye støy- og aktivitetsnivået som man pleier å ha når det aksjoneres mot Israel her i Norge. Men kanskje er det ikke like lett å demonstrere mot en 90-årig vinner av Nobels Fredspris?
Personlig
Og det var nettopp institusjonen som deler ut Nobels Fredspris som var rammen rundt det arrangementet der tilhørerne virkelig fikk anledning til å møte en mer personlig side av den 90-årige presidenten.
Med blant annet Kong Harald som tilhører i Nobelinstituttets lokaler svarte Peres åpenhjertig på spørsmål fra de inviterte gjestene. Og han trakk mer enn gjerne linjene bakover i sine snart syv tiår på den internasjonale politiske arenaen
Nobelkomiteens formann Geir Lundestad spurte Peres hvilke personer som har gjort størst inntrykk på ham av de politiske lederne han har møtt i sin levetid. Presidenten nevnte tre navn. Sør-Afrikas frihetshelt Nelson Mandela, Indias ikke-voldspionér Mahatma Gandhi og Israels egen første statsminister David Ben Gurion.
Også da han ble bedt om å nevne den største opplevelsen i sitt politiske liv, kom Ben Gurions navn opp.
Peres rangerer den israelske sionistlederens avgjørelse om å si ja til FNs delingsplan for Palestinamandatet i 1947, som det viktigste han har vært med på. Ben Gurions ja banet veien for etableringen av staten Israel ett år senere.
Demokraten Moses
Shimon Peres kom også interessant nok inn på den religiøse dimensjonen i politikken. Han brakte selv opp spørsmålet om hva som egentlig er grunnlaget for demokrati og folkestyre.
Peres har søkt svaret på det i den jødiske religionen og fortalte forsamlingen at han mener at Moses egentlig var den første demokrat.
- Moses slo fast at alle mennesker er skapt i Herrens bilde. Der har vi grunnlaget for demokratiet, sa president Peres.