Jeg er ikke sikker på at vi er så uenige
Israel setter vaksiner i et imponerende tempo. Samtidig er vi bekymret for covid-19-situasjonen i Palestina.
Vebjørn Selbekk kritiserer meg i avisa Dagen for svar jeg nylig ga til NTB på spørsmål om tilgang til vaksiner for den palestinske befolkningen.
Han påpeker helt riktig at Israels vaksinasjonsprogram har vært raskt og vellykket. Det har også vi merket oss.
Israel satset særlig på mRNA-vaksiner fra selskapene Pfizer og Moderna. Dette er en ny teknologi, og det var lenge uklart om utviklingen ville resultere i godkjente vaksiner.
Men når begge disse vaksinene ble godkjent tidlig, er dette en strategi som har slått godt ut for Israels tidlige vaksinetilgang. Dette er imidlertid ikke eneste faktor for en vellykket koronavirusrespons.
Selv om Israel har vært tidlig ute med oppstarten av sitt vaksinasjonsprogram, rapporterer de nå om de høyeste smittetallene så langt under pandemien. Jeg fikk senest mandag anledning til å høre fra statsminister Netanyahu selv om hvordan Israel driver sitt vaksineprogram.
Statsminister Netanyahu og jeg deltar begge, sammen med blant andre Danmarks Mette Frederiksen, på jevnlige møter i en krets av land samlet av Østerrikes kansler Sebastian Kurz som diskuterer koronahåndtering.
Mitt inntrykk er at vi alle har glede av erfaringsutvekslingen oss imellom. Israel setter vaksiner i et imponerende tempo. Samtidig er vi bekymret for covid-19-situasjonen i Palestina.
Pandemien må bekjempes i begge befolkningene for at alle skal kunne være trygge for sykdommen. Dette er områder hvor folk bor og jobber tett på hverandre og ofte sammenvevd.
Vi, i likhet med internasjonale organisasjoner som Verdens helseorganisasjon, oppfordrer israelske og palestinske myndigheter til å styrke samarbeidet for å legge til rette for snarlig oppstart av vaksinasjoner også i Palestina.
Jeg er ikke sikker på at vi er så uenige, siden jeg registrerer at Vebjørn Selbekk både håper og tror at et slikt samarbeid vil finne sted.
Så langt synes palestinernes sikreste kilde til covid-19-vaksiner å bli det internasjonale programmet COVAX, som Norge er blant de største bidragsyterne til. Vi bidrar altså også til dette viktige arbeidet.