Debatt

TUSENÅRSTEMA: «Kristendom i tusen år» er tusenårstemaet som Norges Kristne Råd har valgt, og som vil bli en integrert del av Nasjonaljubileet, skriver Erhard Hermansen.

Jeg kan berolige Vebjørn Selbekk

Publisert Sist oppdatert

Under overskriften «Vi vil ha tilbake kristningsjubileet vårt» skriver Dagens redaktør Vebjørn Selbekk på lederplass om bange anelser for Nasjonaljubileet og at det ikke ser ut til å bli en feiring av «tusen år med kristen tro i Norge». Han viser til Nasjonaljubileet sine nettsider hvor han hverken finner «kristen» eller «kristendom».

Nasjonaljubileet er en nasjonal og folkelig dugnad hvor alle deler av samfunnet inviteres til å bidra, og det er kirker og kristnes ansvar å være med å sette et tydelig kristent preg på tusenårsmarkeringen.

Norges Kristne Råd ble ikke en del av Nasjonalkomitéen slik vi håpet, men tro og religion er representert i Nasjonalkomiteen gjennom representanter fra Den norske kirke (som også ivaretar Norges Kristne Råd) og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

Jeg kan berolige redaktøren. «Kristendom i tusen år» er tusenårstemaet som Norges Kristne Råd har valgt, og som vil bli en integrert del av Nasjonaljubileet. Kirkenes bidrag vil snart være å finne på Nasjonaljubileet sine nettsider. Norges Kristne Råd som samler bredden av kirkene i Norge, skal gjøre vårt ytterste for å sette kristen tro i tusen år på agendaen for Nasjonaljubileet!

Norges Kristne Råd har nedsatt en økumenisk arbeidsgruppe som skal være med å lede dette prosjektet, og vi har mange spennende ideer.

I år har Norges Kristne Råd, gjennom prekenressurser til lokalt bruk, ved å arrangere flere verdisamtaler og ulike økumeniske gudstjenester – bl.a. på Moster – vært med å bidra til feiringen av 1000 år siden innføringen av kristenrett i Norge. Ingen som fulgte NRKs dekning av Moster kan være i tvil om at kristendommen stod sentralt i markeringen, med representanter fra både kongehuset, stortinget og regjeringen til stede under markeringen på Moster.

I årene som kommer skal kirkene få være med å sette preg på den årlige jubileumsstafetten, slik vi tenker rundt neste år; utvandrerjubileet. Her vil vi, gjennom en rekke arrangement, blant annet fokusere på betydningen utvandring og innvandring har hatt for etableringen og utviklingen av kirke- og trossamfunn i Norge.

MOSTER: I år har Norges Kristne Råd arrangert flere verdisamtaler og ulike økumeniske gudstjenester og slik vært med på å bidra til feiringen av at det er 1000 år siden innføringen av kristenrett i Norge.

Og, så har vi en morsom og litt ambisiøs plan om å bruke årene som kommer til å gjøre bibelfortellingene til noe alle kjenner til, kanskje ved å løfte frem noen mindre kjente bibelfortellinger.

Og, så er det selvsagt 2030 som blir hovedmarkeringen!

I Norges Kristne Råds strategidokument heter det: «Med «Kristendom i tusen år» vil vi både se bakover, på hva kristendommen og kirken har betydd for utviklingen av det norske samfunnet, og fremover med fokus på å gi ny frimodighet».

Sammen skal vi «markere et millennium for Norge som kristen nasjon. Utforske hvordan det kristne menneskesynet og kristne verdier har formet vår historie og vårt samfunn. Gjort oss til de vi er» for å bruke Selbekk sine ord. Norges Kristne Råd skal være med å tilrettelegge, men vi har alle et ansvar for å markere dette, i bygd og by.

Slik håper jeg vi sammen kan bidra til at markeringen av slaget på Stiklestad i 1030, slik det også beskrives i andre linje på Nasjonaljubileet sine nettsider, blir «en milepæl i to avgjørende prosesser for fremveksten av Norge: riksdannelsen og kristningen».

Powered by Labrador CMS