Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Jerusalem – fritt for kristne?
Sammen jobber vi også for å få byggetillatelse til å bygge boliger for kristne palestinere, slik at både det palestinske og kristne nærværet i Jerusalem kan fortsette.
For en uke siden stod jeg på Oljeberget i Øst-Jerusalem og så ut over landet. Vi møter palestinere i bydelen Al-Tur. De forteller at de i årevis har forsøkt å få de israelske myndighetene i tale, for å drøfte en utviklingsplan for bydelen. Uten svar.
Byggetillatelser blir aldri innvilget. Derfor er de fleste husene rundt oss bygd uten tillatelse, og folk lever i daglig frykt for at hjemmene blir revet. «De vil ikke ha oss her», sier den gamle mannen fortvilet, og legger til at her er han født – her hører han til. Og så legger han til: «fortell om hvordan vi har det når dere kommer hjem.»
Kartet over Jerusalem avtegner realiteten. «Den grønne linjen» er grensen etter krigen i 1967, som det internasjonale samfunnet legger til grunn for delingen av Jerusalem. Men i dag omslutter bygrensen både Vest- og Øst-Jerusalem, flere steder også områder på Vestbredden. Israels annektering av jorda utenfor den grønne linjen er folkerettsstridig.