Julefeiring med klump i magen

«Det går bra. Det går bra», hvisker jenta på en video som nå deles hyppig i sosiale medier. I videoen møter vi en familie som feirer jul. Jenta teller drinkene til faren. Det blir altfor mange. Julaften blir ødelagt.

Publisert Sist oppdatert

Se video nederst i artikkelen

«Hvor mange alkoholenheter tåler barnet ditt?» spør alkovett-organisasjonen «Av og til» som har laget videoen. De kjører i disse dager en kampanje der de oppfordrer voksne til å tenke gjennom hvor mye de drikker i julen, så barna slipper.

Det er altfor mange barn som bekymrer seg over at foreldrene skal drikke for mye i julehøytiden. Ifølge «Av og til» har minst 90.000 barn en forelder som har misbrukt alkohol det siste året. Nesten hvert tiende barn.

Disse barna finnes i alle samfunnslag. Dessverre er det all grunn til å tro at stadig flere av dem også finnes i kristne sammenhenger, for kristnes forhold til alkohol har endret seg betydelig de siste tiårene. Menighetene er ikke lenger den frisonen som vi skulle håpet at de var.

Det er vel knapt noen tid på året barn gleder seg så sterkt til som nettopp jula. De sitrer av forventning når det nærmer seg tiden for å pynte huset, når julegavene skal kjøpes og lages og den gode maten forberedes. Og ikke minst gleder de seg til kos med familien.

Samtidig vet vi at mange barn går jula i møte med en klump i magen. Desember er årets «festligste» måned med julebord og selskapelighet. Men det som er festlig for de voksne, kan oppleves skummelt, utrygt, ja, noen ganger direkte truende for barna.

I går fortalte Mina Gerhardsen, generalsekretær i rusfeltets samarbeidsorgan Actis, på TV2s «God morgen Norge» at 25.000 barn enten har opplevd selv eller kjenner andre som har opplevd at foreldres alkoholforbruk har gjort jula ubehagelig. Det gjør vondt å tenke på, og det skulle være så unødvendig at det ble slik.

Det er dessverre ikke bare foreldregenerasjonen som drikker for mye. I økende grad opplever barn også besteforeldres alkoholbruk som et problem. Bestemorfanget som skulle være det tryggeste i verden, er ikke det i samme grad som før. Ifølge Gerhardsen synes en av ti at besteforeldrenes drikking er ugreit.

De fleste vil være enige i at det er galt å drikke seg full og sjangle rundt med barn til stede. Poenget er at barn ofte merker en endring i oppførselen til voksne som drikker mye raskere enn de voksne merker det selv. Og dessuten: Når man drikker, blir det vanskeligere for en selv å bedømme hvor grensen går.

Den lille videosnutten fra «Av og til» har fått bloggeren «Kona til» til å skrive om sin egen barndom. Hun understreker at barndommen var god. Ingen ble overstadig beruset etter å ha drukket for mye akevitt til maten. Men den lille forandringen hun enset i de voksnes væremåte når de drakk, var nok til at hun ble usikker. Bloggerens trøst var tanten som aldri drakk. Denne tanten ble hennes trygghet.

Å være foreldre betyr noen ganger at vi må sette egne behov til side for barnas skyld. Vi voksne får ingen dårligere jul av å sette alkoholen vekk, men barna våre kan få en mye bedre. Dessuten kan vi alle velge å være en slik rusfri tante denne julen, som representerer trygghet for barna rundt oss.

SE VIDEO:

Kreditering: AV-OG-TIL

Powered by Labrador CMS