Julefrykten i skolen

Kunn­skaps­hul­le­ne er åpen­ba­re når ledelsen på en barneskole grunn­gir av­lys­nin­gen av guds­tje­nes­ten med at «sko­len skal være verdi­nøy­tral». Det er jo nett­opp det den ikke skal være.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har pro­tes­ter mot skole­guds­tje­nes­ter nær­mest blitt et før­juls­ri­tu­al i seg selv. Barne­om­bu­det og Human Etisk For­bund har begge, i pakt med tra­di­sjo­nen, al­le­re­de vært ute og luf­tet sin mot­stand mot skole­guds­tje­nes­ter. Slik de plei­er.

Men på Ring­voll skole i Hobøl i Øst­fold har stri­den rundt skole­guds­tje­nes­ter nå fått en helt egen og ori­gi­nal vri. Der har skole­le­del­sen like godt fun­net ut at de i år skal av­ly­se både skole­guds­tje­nes­ten og den al­ter­na­ti­ve lys­fes­ten.

Sist­nevn­te ar­ran­ge­ment var et til­bud til de som ikke øns­ket å delta på skole­guds­tje­nes­ten. Men nå skal julen ver­ken mar­ke­res med guds­tje­nes­te eller lys­fest i Ho­bøl-sko­len.

Slik vi har for­stått det, er det en sen­tral ar­beids­opp­ga­ve for un­der­vis­nings­per­so­nell å sjek­ke at ele­ver gjør lek­se­ne sine. Men på Ring­voll skole i Hobøl er det skole­le­del­sen selv og ikke barna som har unn­latt å gjøre hjemme­lek­sen sin.

I hvert fall er kunn­skaps­hul­le­ne åpen­ba­re når skole­le­del­sen grunn­gir av­lys­nin­gen av guds­tje­nes­ten med at «sko­len skal være verdi­nøy­tral». Det er jo nett­opp det den ikke skal være.

Som en ser­vice til le­del­sen ved sko­len skal vi si­te­re fra for­måls­pa­ra­gra­fen, som jo også gjel­der for Ring­voll skole. Der heter det at opp­læ­rin­gen «skal byg­gje på grunn­leg­gjan­de ver­di­ar i kris­ten og hu­ma­nis­tisk arv og tra­di­sjon, slik som re­spekt for men­neske­ver­det og na­tu­ren, på ånds­fri­dom, neste­kjær­leik, til­gje­ving, like­verd og so­li­da­ri­tet, ver­di­ar som òg kjem til ut­trykk i ulike re­li­gio­nar og livs­syn og som er for­ank­ra i men­neske­ret­ta­ne.»

Lite verdi­nøy­tra­li­tet der, altså. Tvert imot så lis­tes jo ver­di­ene som skole­drif­ten skal ba­se­res på, opp en etter en. Og som alle burde kunne se, er det de krist­ne ver­di­ene som nev­nes først.

Skole­le­del­sen er åpen­bart også helt ute av synk med sig­na­le­ne fra po­li­tisk hold. Av­lys­nings­ved­ta­ket og be­grun­nel­sen tyder i hvert fall på at de ikke har lest hva den nye re­gje­rin­gen har skre­vet an­gå­en­de skole­guds­tje­nes­ter.

I Sund­vol­len-er­klæ­rin­gen som Erna Sol­berg og Siv Jen­sen la frem som grunn­lag for sin nye re­gje­ring het det som kjent: «Re­gje­rin­gen vil stil­le seg po­si­tiv til at sko­ler del­tar i re­li­giø­se se­re­mo­ni­er, som for ek­sem­pel skole­guds­tje­nes­ter, i for­bin­del­se med høy­ti­de­ne.»

Ri­me­lig klar tale fra øvers­te hold. Den nors­ke re­gje­rin­gen ser altså po­si­tivt på skole­guds­tjenster. Da er det mer enn mer­ke­lig at le­del­sen i en of­fent­lig skole i en Øst­fold-bygd mener den vet bedre enn sine egne po­li­tis­ke fore­sat­te.

Ved­ta­ket i Hobøl blir eks­tra ufor­ståe­lig fordi denne sko­len opp­rin­ne­lig hadde laget et full­ver­dig al­ter­na­tiv for de som ikke øns­ket å delta i skole­guds­tje­nes­ten. Kri­tik­ken mot ord­nin­gen har jo ofte gått på mang­len­de al­ter­na­ti­ver. Men det var altså ikke til­fel­le i Hobøl.

Sig­nal­ef­fek­ten fra Hobøl blir der­med nær­mest at all form for mar­ke­ring av jule­høy­ti­den er pro­ble­ma­tisk. For oss vit­ner dette om en type be­rø­rings­angst i for­hold til vår egen krist­ne kul­tur­arv, som gren­ser til det lat­ter­li­ge.

Norge har vært et kris­tent land i snart tusen år. Og julen har vært den vik­tigs­te fol­ke­li­ge høy­ti­den. Selv­føl­ge­lig skal den mar­ke­res ved sko­le­ne våre.

Sko­len i Hobøl øns­ker kan­skje å favne alle. Men den ender opp med å ikke favne noen.

Powered by Labrador CMS