For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Synspunkt

TILBAKE: Talibansoldater patruljerer gatene i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Kan demokrati eksporteres?

Et av de store spørsmålene i tiden framover blir om det var verd innsatsen med all opplæringen, all investeringen, alle liv som gitt tapt, og om det i det hele tatt er mulig å eksportere demokratiet til et samfunn med en helt annen, århundrer-gammel kultur.

Publisert Sist oppdatert

Dette spørsmålet er høyaktuelt etter at Afghanistan nå kontrolleres av Taliban etter 20 år med amerikanskledet demokratibygging i landet. USA, sammen med NATO og etter hvert til sammen 37 land, invaderte Afghanistan med mandat fra FNs sikkerhetsråd etter Al-Qaidas angrep på USA, 11. september, 2001.

De første NATO-styrkene var på plass i landet i desember, 2001. Deres oppgave var, i første omgang, å sikre Kabul og omliggende områder, for å gi en overgangsregjering under ledelse av Hamid Karzai mulighet til å fungere. Etter hvert kontrollerte The International Security Assistance Force (ISAF) stort sett hele landet.

Før ISAF ankom Kabul hadde USA allerede satt i gang Operation Enduring Freedom (OEF), med sikte på å fange Al-Qaida lederne, med Osama bin Laden øverst på ønskelisten. Samtidig var målet å nøytralisere hele terroristgruppen og Taliban-regimet som hadde gitt Al-Qaida tilflukt etter angrepet på USA. OEF-operasjonene var stort sett vellykkede, med likvideringen av Osama bin Laden 2. mai, 2011 som høydepunkt.

Powered by Labrador CMS