Debatt

PROBLEMATISK: Når er vi fullt ut likestilt, spør Espen Oseid Danielsen.

Kan likestilling gå for langt? Absolutt

Publisert Sist oppdatert

Ikke sjeldent kan man høre i ulike medier at «man kan aldri få nok likestilling». Eller at «likestilling kan aldri gå for langt». Flere mener at tiltak som gjøres politisk er et steg «på vei mot full likestilling».

Mitt spørsmål er: Når er vi fullt ut likestilt? Og mellom hvem? Kun likestilling mellom menn og kvinner? Eller også etnisitet, legning, religion, rase, funksjonsnedsettelse og alder?

For meg er det tydelig at selve definisjonen av «likestilling» fort blir problematisk, byr på dobbeltmoral og er umulig å realisere.

For som nevnt ovenfor: Når er vi likestilt fullt ut? Når er målet nådd? Er det eksempelvis når et offentlig utvalg består av minst én representant fra de gruppene nevnt ovenfor? Slike påbud hører mer hjemme i autoritære regimer.

Biologien er ikke irrelevant når likestilling nevnes. I Norge, som er et av verdens aller mest likestilte land, ser vi tydelig at menn og kvinner velger ulikt.

Sagt noe forenklet: Menn er interessert i ting, kvinner i mennesker. Derfor ser vi et stort antall kvinner i yrker hvor menneskelig relasjon og omsorg er dominerende, slik som i sykepleien, vernepleien og i lærerrollen.

Kvinner er også mer opptatt av stabilitet og trygghet, noe som resulterer i at langt flere kvinner enn menn, arbeider i offentlig sektor. Unntak finnes naturligvis i varierende grad, men hovedregelen fremstår klar.

Så hvordan skal vi alle bli likestilt? Er det likestilling at menn med bedre karaktersnitt fra videregående skole blir forbigått av en mindre kvalifisert kvinne ved opptak til ingeniørstudiet, på grunn av kvoter? Eller at en mann ikke får sitte i et styre, siden det ikke er plass til flere av hans kjønn?

Det er altfor enkelt å si at man er for likestilling. Pipen skranter mer når man blir bedt om: Hva innebærer så det? Likt resultat? Like muligheter?

Like muligheter er umulig, da vi alle er forskjellige, kommer fra ulike miljøer, steder og innehar ulike kvalifikasjoner og interesser. Dessuten er det ikke alltid rettferdig at ting skal være likt, men det er for så vidt en annen debatt som ikke tas her.

Har likestillingstanken, og de mekanismer som er innført i lys av dette, gått for langt? Ja, det kan man hevde. Kan likestilling gå for langt? Absolutt. Vil vi noen gang kunne oppnå fullstendig likestilling? Aldri.

Powered by Labrador CMS