Kirkeasyl må vurderes
Vi har stor forståelse for de synspunktene biskop Tor B. Jørgensen fremmer i dagens avis om de fortvilte omstendighetene for konvertitter som søker asyl i Norge.
Og vi er enig i at det på mange måter foreligger en ny situasjon etter utsendelsen av konvertitten Reza til Afghanistan få uker før saken hans skulle prøves i Oslo tingrett.
Det er et tilfelle som har fått bred omtale her i Dagen. Og som flere sentrale kristne ledere har engasjert seg i.
Vi synes Stavanger-biskop Erling Pettersen satte saken i et helt riktig perspektiv da han rett før utsendelsen sa følgende til Dagen:
– Mulla Krekar tar vi vare på fordi det vil være farlig å sende ham ut av landet. Men en ung konvertitt sender vi ut. Det er forferdelig trist.
Faktum er at norske myndigheter i dag er mer bekymret for sikkerheten til en farlig muslimsk terrorist enn for kristne konvertitters.
Og utrolig nok vil de ikke akseptere en troshistorie som en biskop i Den norske kirke går god for. Stavanger-biskop Erling Pettersen kjenner Reza og bekrefter at han virkelig har blitt en kristen.
Men Utlendingsnemnda (UNE) mener at Reza kun later som han har blitt en troende for å få bli i Norge. Og på det grunnlaget er han nå tvangsreturnert til Kabul. Dermed har vi en situasjon der UNE tydeligvis mener at de besitter en større innsikt i frelsens mysterium enn det en biskop gjør. Selvbildet er det ingenting i veien med hos UNE.
Så sent som ved juletider sa biskop Pettersen til Reza at han i hvert fall kunne føle seg trygg så lenge saken befant hans seg i det norske rettssystemet. Men heller ikke den berammede rettshøringen hadde norske utlendingsmyndigheter tid til å vente på.
Krekar sendes ikke en gang til Kyrksæterøra mens anken hans vurderes i det norske rettsystemet. Reza ble tvangssendt rett til Afghanistan mens han ventet på det samme.
Tilstanden for norske asylsøkende konvertitter har altså gått fra vondt til verre. Derfor er biskop Tor B. Jørgensen inne på noe viktig når han i intervju med Dagen nå pusser støvet av den gamle kirkeasylordningen.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Jørgensen har i en årrekke vært den i bispekollegiet som har engasjert seg sterkest som forsvarer av konvertittenes sak. Det gjør derfor spesielt inntrykk når han nå snakker om å tilby kirkeasyl til denne gruppen.
Kirkeasyl har lange tradisjoner i Norge og blir akseptert av norske myndigheter som en nødrett man ikke vil gripe inn mot. I hvert fall har det vært slik inntil Anders Anundsen ble justisminister. Han var ansvarlig for at det i fjor for første gang ble sendt politi for å pågripe en asylsøker inne i en menighetsbygning. Vi velger likevel å tro at kirkeasylordningen fortsatt vil bli respektert.
Kirkeasyl er ingen god løsning. Men av og til kan det være den eneste.