Meninger
Kirkene i Norge sammen om kampen mot fattigdom
Før pandemien gikk pilene i rett retning i kampen mot fattigdom. Dessverre ble noe av dette reversert i negativ retning i kjølvannet av pandemien og krigen i Ukraina.
Både økonomisk krise og klimakrise har forsterket dette. Ifølge FN er det mennesker som jobber i den uformelle økonomien i fattige land som er hardest rammet av den negative utviklingen, især kvinner og unge mennesker.
Midt i dette står altså Kirkens Nødhjelp og fasteaksjonen. For over 50 år siden bestemte menighetene i Norge seg for å ha en årlig innsamlingsaksjon til Kirkens Nødhjelp sitt arbeid.
Kirkens Nødhjelps fasteaksjon er i dag den nest største innsamlingsaksjonen i Norge, etter TV-aksjonen. Aksjonen er lagt til fastetiden, en sentral del av kirkeåret.
Kirkens Nødhjelp gir tydelig uttrykk for at hver innsamlet krone er avgjørende for igangsetting av store nødhjelpsoperasjoner når katastrofer inntreffer, og for å kunne skalere opp arbeidet for dem som trenger det aller mest. Gjennom Kirkens Nødhjelps arbeid kan kirkene sammen gjøre enda mer der nøden er størst.
Jordskjelvet som rystet Syria og Tyrkia førte til titusener av tapte menneskeliv, og la store områder i ruiner. I Syria rammet jordskjelvet en befolkning som allerede lever under svært vanskelige forhold med kolerautbrudd, fattigdom, sult og økonomisk kollaps.
Da jordskjelvet rammet denne regionen var Kirkens Nødhjelp til stede fra dag én med vann, mat, varme tepper, presenninger og hygieneartikler. På grunn av Kirkens Nødhjelp sitt nærvær i området og partnerskap med lokale organisasjoner kunne de respondere raskt på akutte behov i den prekære situasjonen.
Fasteaksjonen bidrar også til å skape bærekraftige liv. Årets aksjon har tittelen «Håp i en dråpe vann». Det skal ikke mer til enn en dråpe vann for å skape håp.
Femten år gamle Deodata Julius er en av dem som fikk endret sitt liv da landsbyen hennes Goje i Tanzania fikk tilgang på brønn. Tidligere måtte Deodata bruke seks timer hver dag på å bære 30 liter vann.
Familiens behov for vann kom først, utdanning kom i andre rekke, og i likhet med mange av de andre jentene i landsbyen, ble pulten til Deodata ofte stående tom. Elevene kom tilbake da landsbyen fikk brønn.
Deodata kan nå konsentrere seg om skole og lekser, og drømmer om å bli lege. Tilgang til rent vann har også ført til en markant nedgang i vannbårne sykdommer i landsbyen.
9000 mennesker har fått vann som følge av brønnene som Kirkens Nødhjelp har boret i landsbyen til Deodata, og vannbårne sykdommer har gått kraftig ned.
I Malawi jobber Kirkens Nødhjelp også inn mot gruveindustrien, hvor mennesker lever i moderne slaveri og er ofre for grov utnyttelse. 50 millioner mennesker er på en eller annen måte slaver i verden i dag.
På grunn av Kirkens Nødhjelps arbeid har arbeidere nå blitt kompensert ved ulykker, de har fått bedre arbeidsbetingelser, bedre sikkerhetsutstyr i arbeidet, de har fått pauser, toaletter og flere steder har arbeiderne direkte dialog med lederne for de ulike gruvene.
Disse historiene viser at innsamlede midler fra fasteaksjonen virkelig kommer til nytte. Gjennom Kirkens Nødhjelps arbeid kan Kirkene sammen bidra til å lindre der hvor katastrofene inntreffer.
Vi kan bidra til at folk har drikke og mat på bordet. Vi kan bidra til at grunnleggende menneskerettigheter blir respektert og løfte standarden for arbeideres rettigheter blant annet i gruveindustrien hvor faren for at mennesker blir utnyttet er overhengende.
Norges Kristne Råd står sammen med Kirkens Nødhjelp i kampen mot verdens urett.