Leder
Kjærkomment bidrag til kristen veiledning
Før helgen kunne vi her i avisen lese om nettsiden Identitetogseksualitet.no som onsdag ble lansert av ni kristne organisasjoner. Formålet er å gi kristne ledere, ikke minst ungdomsledere, frimodighet til å snakke med unge mennesker om emner som seksualitet, samliv og pornografi med utgangspunkt i det å ville være en Jesu disippel.
Det er all grunn til å glede seg over dette initiativet. Behovet for kristen veiledning på disse områdene skulle være klart nok.
Samarbeidet mellom Normisjon og Acta – barn og unge i Normisjon, Misjonssambandet og Misjonssambandet Ung, Indremisjonsforbundet og ImF-ung, Tro & Medier, Laget (NKSS) og Ungdom i Oppdrag (UiO) har så langt avstedkommet et ressurshefte, seks videoer og spørsmål knyttet til hvert av de berørte temaene.
I et samfunn som har kommet mer på avstand fra sine kristne røtter er det enda viktigere å presentere kristen etikk i sin sammenheng. Det er også en god måte å korrigere enkle forestillinger om at den kristne kirke er ensidig opptatt av seksualetikk.
I 1990-årene ble Verd å vente på-kampanjen godt kjent i kristne miljøer rundt i landet. Det ble utviklet brosjyremateriell og dokumenter med det formål å bidra til kristen veiledning på områder av livet som betyr mye for de fleste.
Men i årene som har gått, ser det ut for at stadig færre har våget eller orket å heve stemmen på disse områdene. Det har antakelig sammenheng med raske og dyptgripende holdningsendringer i samfunnet, og at det som tidligere var uomstridt i dag kan bli sett på som både bakstreversk og intolerant.
Dette stiller andre krav til dem som skal utforme veiledningsmateriellet. Men det er først og fremst pedagogikken og presentasjonen det utfordrer. Målet må ikke være å endre den kristne etikken selv om samfunnet rundt endrer seg.
Man har gitt kristne ledere rundt i landet et vesentlig bedre utgangspunkt for samtalen med unge mennesker om hva det vil si å følge Jesus.
Det er en kjensgjerning at man også i kristne miljø har ordlagt seg på måter man ikke ville gjort i dag. Det er også nødvendig å minne om at det å leve som en Jesu disippel handler om å følge Mesterens veiledning på alle områder av livet. Det er ikke begrenset til det som handler om kjønn og samliv. Men disse områdene er heller ikke avskåret fra å bli drøftet i et kristent perspektiv.
Leder Vegard Tennebø i Normisjon Norge peker på at det har blitt stille om de aktuelle temaene rundt i landets kirker og bedehus. Han tror selv mange kjenner på kroppen at det er mye press på disse områdene. Håpet skulle da være, som Tennebø selv sier, at man får fornyet frimodigheten ved at både tenkning og holdninger blir tydeliggjort gjennom samtalene som oppstår i forbindelse med det nye veiledningsmateriellet.
Alexis Lundh er trolig den med mest førstehånds erfaring fra å undervise om disse emnene de senere årene. Han uttrykker glede over innspillene fra de involverte i samarbeidet. Det gir både ham og andre et bedre grunnlag for å snakke om de emnene nettsiden tar sikte på å behandle.
Det er neppe sånn at alt er sagt med det materiellet nettsiden presenterer. Men ved at nettsiden nå er oppe og går, har man gitt kristne ledere rundt i landet et vesentlig bedre utgangspunkt for samtalen med unge mennesker om hva det vil si å følge Jesus. Det er det grunn til å glede seg over.