Debatt
Klimakrise – vitenskap eller tro?
Pensjonert prest Kjell Arne Norum skriver i et debattinnlegg i Dagen 18.08.2021 helt korrekt at Partiet De Kristne (PDK) hevder at den menneskeskapte klimakrisen er skapt av politikere og ikke av CO₂-utslipp.
Norum viser til «den siste, alvorlige rapporten om klimaendringer fra FNs klimapanel» og skriver at vi som lever nå har muligheten til å bremse klimaendringen før de tar helt overhånd. Avslutningsvis trekker Norum inn lignelsen om den barmhjertige samaritan. Å bremse klimaendringene vil ifølge Norum dempe lidelsene for millioner av mennesker.
Norum bør også lære seg litt geologisk historie – i tillegg til bibelhistorie. Det nåværende CO₂-nivået i atmosfæren er nær et historisk minimum. Hvis ikke nedgangen i atmosfærisk CO₂ de siste 150 millioner år hadde snudd, så ville fotosyntesen og planteveksten til slutt stoppet opp og livet på kloden dødd ut.
CO₂-nivået har tidligere vært 15–20 ganger høyere enn i dag uten at det nødvendigvis var varmere av den grunn.
Det har også vært (naturlige) varmeperioder tidligere – blant annet for 1.000 år siden, 2.000 år siden og 3.000 år siden. Som en kuriositet kan vi jo da nevne at når Jesus fortalte lignelsen om den barmhjertige samaritan, så var det altså et varmere klima enn i dag.
Tilbake til vitenskapen. Det er korrekt at temperaturen på kloden har steget etter 1850 ved avslutningen av Den lille istid. Det er vanlig og helt naturlig at temperaturen «innhenter» seg etter kalde perioder. IPCCs CO₂-hypotese sier at denne temperaturøkningen skal akselerere med bakgrunn i en antakelse om at den svake drivhusgassen CO₂ gir mer vanndamp (som er en meget sterk og den dominerende drivhusgassen).
Problemet er at denne hypotesen mangler støtte i observasjoner. Den finnes i modeller/scenarier, men den varslede akselerasjonen uteblir. Dette er mest tydelig i havnivå-målinger, men også i satellittmålte temperaturer.
I forbindelse med IPCC-rapportene som ble publisert denne måneden (august 2021), innrømmet klimaforskere fra IPCC-leiren at deres nye AR6-generasjon klimamodeller er «overopphetede». De nye scenariene fra IPCC som advarer med opptil 5°C økt temperatur fra 1850 til 2100 stemmer ikke med observasjoner som er på cirka 0,15°C per tiår.
Man skal ha sterk tro om man skal ta de stadig mer alarmerende advarslene fra IPCC alvorlig.
Man skal med andre ord ha sterk tro om man skal ta de stadig mer alarmerende advarslene fra IPCC alvorlig. Så kan man også spørre seg om det er mulig å vite hva som er atmosfærens optimale CO₂-innhold og temperaturforhold. Historien har vist at det er i de varme periodene menneskeheten har klart seg best.
I dagens rådende klima er det enkelt å tro på klimakrisen basert på en tilsynelatende offentlig konsensus. Men vitenskapen består av teorier, og teorier må understøttes av observasjoner. Skal man trekke inn lignelsen om den barmhjertige samaritan i klimadebatten, må man nesten kunne vise til økt lidelse.
Selv om mediene med stadig større skrift og sterke ord beskriver klimakatastrofer, viser statistikken det motsatte. Antall klima-relaterte dødsfall de siste 100 år har falt svært mye og det på tross av en særdeles stor økning i kloden befolkning.
Materiell fattigdom/nød følger også en nedadgående trend. Det finnes ikke observasjoner som underbygger teorier om at menneskeskapte CO₂-utslipp vil snu denne trenden.