For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Meninger

KRITISK: Jeg har tidligere (...) prøvd å redegjøre for hvorfor jeg mener den nye samlivsetikken ikke tilfredsstiller kravene til konsistent teologisk argumentasjon, skriver Knut Alfsvåg.

«Konservativ» eller «liberal»?

Publisert Sist oppdatert

Det har vært atskillig diskusjon i Dagens spalter i det siste om hvem som kan kalle seg konservativ eller liberal, og om det er bra å være det ene eller det andre. Utgangspunktet var en kommentarartikkel fra Tarjei Gilje 18.1. hvor han satte spørsmålstegn ved det berettigede i å kalle Terje Hegertun en liberal teolog, og siden har debatten bølget fram og tilbake.

Etter min oppfatning er dette aldri et godt utgangspunkt for en teologisk debatt. Antakelig var det også dette Gilje prøvde å si i denne kommentarartikkelen. Kriteriene for å tildele noen disse merkelappene er tilfeldige og subjektive, og preget av hvilke spørsmål som til enhver tid er i medias søkelys.

Brukt om politiske ideologier har disse ordene en historie som gjør at de har et visst innhold, men når dette innholdet skal overføres til teologiske diskusjoner, smuldrer meningen bort. Debatter som føres langs aksen «konservativ eller liberal» maskerer reelle motsetninger mer enn de klargjør dem.

Powered by Labrador CMS