Debatt

PARTILEDER KONSERVATIVT ERIK SELLE.

Konservativt: Mysteriet om partiledernes dobbeltkommunikasjon om Ukraina

Publisert Sist oppdatert

Hvordan Selle forsøkte å forhindre fordømmelse av Russlands invasjon.

Konservativts partileder Erik Selle avviser i en uttalelse til Dagen torsdag 12. september nok en gang kritikk mot partiets syn på Ukraina-krigen, og fremholder at «Konservativt støttet tidlig materiell og våpenstøtte til Ukraina og har fra dag én fordømt angrepet på Ukraina noe vi har gjort kontinuerlig».

I et leserinnlegg i Dagen, dagen etterpå, altså fredag 13. september, har derimot Konservativts nestleder Tomas Moltu en voldsom utblåsning mot dem som ønsker våpenhjelp til Ukraina: «Felles for alle kritikerne er også at de fremdeles ikke har noe annet alternativ enn mer våpen, mer krig, flere døde, flere skadde og mer ødeleggelser. Ingen av dem levner en eneste tanke på hvordan en skal komme ut av krigen i Ukraina. Det bør være til ettertanke at kristne så tydelig gir uttrykk for at det eneste de ønsker for Ukraina er mer krig.»

Høres dette motstridende ut?

Det Selle viser til er to resolusjoner fra landsmøtet i mai 2022 som fordømte invasjonen og uttrykte støtte til regjeringens våpenhjelp til Ukraina.

Det som er oppsiktsvekkende er imidlertid det som skjedde i opptakten til dette – nemlig på landsstyremøtet 2. april.

Landsstyremøtet fant sted fordi flere tillitsvalgte hadde uttrykt uro over at Selle og Moltu helt på egen hånd synes å utforme partiets Ukraina-politikk. Begge hadde uttalt seg veldig frittalende og på en måte som ble opplevd som problematisk. Selle hadde allerede en uke etter invasjonen stått fram på Document.no og foreslått en oppdeling av Ukraina – hvor tre store ukrainske regioner, som alle hadde stemt for ukrainsk uavhengighet i 1991, Donetsk, Luhansk og Krim skulle avstås til Russland. Moltu hadde gitt intervju til Dagen og uttalt at Russlands overtakelse av Krim «ikke er uforståelig».

Ingen av dem levner en eneste tanke på hvordan en skal komme ut av krigen i Ukraina.

Selle og Moltu forsøkte først å hindre innkalling til landsstyremøte, dernest å begrense agendaen til «ufarlige spørsmål». Da dette ikke lyktes og fylkeslag Vestland ved Lars-Kåre Katla likevel la fram resolusjonsforslag om å fordømme Russlands invasjon av Ukraina, viste Selle ifølge flere troverdige kilder som var til stede, «sterk uvilje» mot å fordømme invasjonen og gjorde alt i sin makt for å forhindre det.

Landsmøtet som møttes noen uker etterpå vedtok likevel resolusjoner som uttrykte både fordømmelse av Russlands invasjon, og støtte til regjeringens våpenhjelp.

Men partiledelsen har i praksis i ettertid opptrådt illojalt overfor disse viktige politiske signalene fra Landsmøtet. Man har riktignok ikke direkte støttet invasjonen, men Selles og Moltus retorikk har konsekvent gått på at man «forstår» at Putin angrep. Vesten har skylden, forhandle fram en oppdeling av Ukraina, opphev sanksjonene, og så videre.

På tross av at Landsmøtet vedtok en resolusjon som støttet våpenhjelp til Ukraina, skrev Moltu i forrige uke et «tordentaleinnlegg» i Dagen imot våpenhjelp, og Selle har konsekvent uttalt seg kritisk til våpenhjelp. I podkasten «Henriksen og Selle» 19.05.2023 slo han fast at «svaret er ikke å pøse våpen inn, å eskalere denne krigen» (46.10 min.).

Den eneste funksjonen resolusjonene fra landsmøtet har vist seg å ha er å være et redskap for partiledelsen når man trenger å tilbakevise kritikk for at partiet er «prorussisk». Dette så vi torsdag 12. september hvor Selle erklærte via SMS i Dagen at «vi har fra dag én fordømt angrepet på Ukraina» og «støttet våpenstøtte til Ukraina».

Hvordan kan en partiledelse blankt ignorere politiske vedtak og føringer – og opptre med systematisk dobbeltkommunikasjon?

En rekke nåværende og forhenværende medlemmer i partiet har pekt på en usunn lederstil – uten ydmykhet. Demokratiske prosesser omgås og overstyres av en ukultur preget av «sosial korrupsjon». Selle og Moltu styrer skuta og «dekker hverandre» godt hjulpet av et omfattende kameratnettverk. De lager politikken på egen hånd og mener at de kan «heve seg over» eventuelle divergerende føringer fra partiets valgte organer.

Powered by Labrador CMS