Meninger
Korrupsjon: En av vår tids største globale utfordringer
Korrupsjon er en av de største globale utfordringene vi har. Hvorfor er korrupsjonsbekjempelse så viktig, men samtidig så komplisert?
9. desember er FNs internasjonale anti-korrupsjonsdag, og i bærekraftsmål 16.5 er det felles enighet om å «betydelig redusere korrupsjon og bestikkelser i alle former». Hvorfor?
Konsekvenser
Korrupsjon er en turbo som akselererer de negative utviklingene vi ser – her hjemme så vel som i resten av verden. Rike blir rikere og får mer makt, og fattige blir fattigere og får mindre kontroll over eget liv og egen fremtid. Omtrent 5 prosent av verdens BNP, og mellom 10 og 30 prosent av alle offentlige investeringer i infrastruktur, går tapt til korrupsjon.
I nominelle verdier er det enorme summer. I reelle verdier er det syke som ikke får helsehjelp, barn som ikke får skolegang, veier som aldri blir ferdige. Og enda verre: de som har størst ansvar og påvirkningsevne har ikke insentiv til å endre dette.
Vårt ansvar
Som sivilsamfunnsorganisasjon ligger det i vår natur å bekjempe korrupsjon. Prinsippene om at ingen skal utelates er ikke bare nedfelt i norske myndigheters bistandspolitikk, det er også sterkt knyttet til Bibelens sterke kall til arbeid for rettferdighet. Vi ser det derfor som helt essensielt å arbeide i kontekster hvor korrupsjon er en utfordring – med den risiko det innebærer.
Antikorrupsjonsarbeid uten vestlige briller
Samtidig er det også viktig å forstå korrupsjon ut ifra den lokale konteksten. I en rekke land i Afrika står klientelistiske nettverk sterkt. Dette er med på å opprettholde korrupsjonen i samfunnet.
Klientelisme er basert på en form for nettverk mellom klienter og patroner, hvor patronene gir ressurser til klientene sine mot at klientene gir legitimitet til sin patron. Dette fører til at ressurser fordeles via nettverk, noe som igjen fører til at det i en vestlig terminologi vil kalle storkorrupsjon.
Til tross for økonomisk og politisk liberalisering i mange afrikanske land, har det ikke skjedd reelle endringer, og disse nettverkene står fortsatt sterkt (T. Breidlid, 2010). For mange afrikanere er det klientelistiske nettverket imidlertid rasjonelt fordi det er med på å opprettholde en tradisjonell distribusjonstankegang. Klientellisme er i mange sammenhenger akseptert, og det er derfor viktig å angripe problemet ut ifra en afrikansk/lokal kontekst.
Styrking av partnere
Av den grunn er det viktig for Digni å samarbeide med partnere og kirker som er sterke på måloppnåelse. De kjenner behovene lokalt, selv om de ikke nødvendigvis passer innenfor rammer og krav som stilles i norsk bistandsforvaltning.
Det er stort for oss å kunne se tilbake på partnere som er blitt styrket slik at de står enda bedre rustet til å nå målene sine. Samtidig er de også viktige sivilsamfunnsaktører som kan bekjempe korrupsjon i sine kontekster ved å stille lokale styresmakter til ansvar.
Et av bidragene til dette er Dignis holdningsskapende arbeid, hvor vi sammen med Wycliffe har utviklet et grasrotkurs om antikorrupsjon som har blitt flittig brukt av mange organisasjoner i Asia, Afrika, Sør-Amerika og Midtøsten.
Påvirkningsarbeid
Vi kommer ikke langt alene. Vi trenger å stå i en større sammenheng med internasjonale nettverk og organisasjoner som arbeider for økt gjennomsiktighet og ansvarliggjøring hos partnere med holdningsskapende arbeid over tid.
Samtidig må vi fokusere på å innrette korrupsjonsbekjempelsen på en måte som treffer. Det betyr at vi ikke bare skal lete der vi vet det er lett å finne, selv om manglende kvitteringer, og svak dokumentasjon er en viktig del av dette arbeidet.
Korrupsjon kan ikke bekjempes uten at sivilsamfunn, næringsliv og styresmakter står sammen.
Vi må likevel ha to tanker i hodet på en gang: samtidig som vi styrker kontrollmekanismene og jobber med holdningsskapende arbeid skal vi utfordre de instanser som er årsaken til at korrupsjonen er utbredt. Vi må, innenfor våre rammer, påvirke politisk slik at bistanden innrettes og midlene kanaliseres på en måte som reduserer mulighetene for korrupsjon.
Korrupsjon som utviklingsmål
Korrupsjon kan ikke bekjempes uten at sivilsamfunn, næringsliv og styresmakter står sammen. Kampen er på ingen måte over, og korrupsjonsbekjempelse må derfor være et utviklingsmål for at alle mennesker skal oppleve verdighet, og at ingen skal utelates.