Korset - et norsk symbol
Det er ingen motsetning mellom den religiøse betydningen av korset og det faktum at korset i tillegg også er et norsk symbol.
NRKs pålegg til sine nyhetsopplesere om ikke å bruke korssmykker når de opptrer i TV-ruten fortsetter å engasjere. Selv om det nå har gått to uker siden praksisen ble kjent.
En side på Facebook til forsvar for offentlig korsbruk har i skrivende stund fått over 120.000 følgere. Også her i Dagen har vi merket en voldsom interesse for saken. Spørsmålet om korsnekt ligger an til å bli årets mest debatterte sak på dagen.no og på Dagens sider på Facebook.
Vi har også hatt en rekke interessante innlegg på trykk i papiravisen som har belyst saken fra forskjellige vinkler. Før helgen skrev Familie og Mediers generalsekretær Jarle Haugland under tittelen «Korsnekt, fremmedfrykt og Guds kjærlighet».
Vi deler den bekymringen som Haugland gir uttrykk for i artikkelen når det gjelder rasistiske ytringer i kjølvannet av denne debatten. Vi har selv hatt vår fulle hyre med å slette innlegg i vår nettavis som har gått over streken.
Men vi synes også Haugland selv går for langt når han helt avviser forbindelsen mellom korssymbolet og vår nasjonale kulturarv.
«Når korset dermed blir gjort til et symbol for norsk kultur, må jeg som kristen si ifra. For da har vi beveget oss bort fra det som er korsets egentlige budskap: Guds kjærlighet til menneskene og Jesu frelsende død for oss», skriver Haugland.
Ja, korset er symbolet på frelse og Guds kjærlighet. Korset er menneskeheten og historiens midtpunkt. Det er stedet der Gud forsonet verden med seg selv. Plassen der vår Frelser betalte prisen for våre synder.
Troen på Jesu fullbrakte verk på korset åpner veien inn til evig salighet hos Gud. Derfor er denne trosdimensjonen den udiskutabelt viktigste betydningen av korssymbolet for oss kristne.
Men det er ingen motsetning mellom denne religiøse betydningen av korset og det faktum at korset i tillegg også er et norsk symbol.
For korset er i dag et nasjonalt symbol for staten Norge. Den norske nasjon har et kors i flagget. Og vi har et kors i riksvåpenet.
I motsetning til Jarle Haugland ser ikke vi det som noe negativt at korset slik brukes som et symbol for den norske nasjon og den norske kultur. Tvert imot. Vi ser det som et verdifullt uttrykk for de dype båndene som historisk sett finnes mellom vår nasjon og det kristne tro.
Norge forble ikke et hedningeland. Vi ble kristnet. Og i tusen år har den kristne tro spilt en hovedrolle i vår nasjonale og kulturelle arv.
Korssymbolene i flagget og riksvåpenet er viktige uttrykk for disse historiske båndene. Det bør vi som kristne være takknemlige for. Og vi bør være på vakt mot sterke krefter i tiden som prøver å svekke vår kristne kulturarv.
Denne kulturelle og historiske koblingen mellom nasjon og tro utfordres i dag langs flere akser. Human-Etisk Forbund er vel kanskje den mest åpenlyse pådriveren for å svekke særstillingen som den kristne tro har i landet vårt. Men det er heller ingen tvil om at den demografiske utviklingen vi har sett de siste tiårene også representerer en utfordring for Norge som en kristen nasjon.
Islams vekst setter sentrale vestlige verdier bygd opp på kristen grunn, under et stadig større press. Også i vårt land.