Leder

KINA: President Xi Jinping blir trolig valgt til en tredje femårsperiode under partikongressen som nå pågår i Beijing.

Krever at Kinas kirker skal bli enda mer kinesiske

Publisert Sist oppdatert

President Xi Jinping vil kontrollere det religiøse livet i Kina. Dette ble nok en gang tydelig da han åpnet partikongressen søndag.

På de ti årene Xi har hatt makten, har han systematisk styrket sin egen stilling. Under årets partikongress er det ventet at han blir gjenvalgt for en tredje periode, etter en grunnlovsendring i 2018 som fjernet regelen om at presidenten kun kan sitte i to femårsperioder. Nå kan han trolig sitte så lenge han vil.

I løpet av disse ti årene har han gradvis innskrenket friheten til alle innbyggere med en religiøs tro. I åpningstalen sendte han et tydelig signal om at han fortsetter denne linjen.

Da han i talen hadde nevnt tre spesielt utfordrende politikkområder, nemlig de strenge covidrestriksjonene, den stagnerende økonomien og den økende isolasjonen av Kina i en stadig mer turbulent verden, pekte han, ifølge NRK, på det som skulle være responsen: Å vise motstandskraft, å satse på en patriotisk utdanning og å forankre alle religioner dypere i kinesisk kultur.

Sinifisering kalles det når myndighetene å kontrollere trossamfunnene og få dem til å tilpasse seg kommunistpartiets ideologi.

Xi Jinpings presidentperiode startet med riving av kors fra kirker i Zhejiang, en provins der det bor svært mange kristne. Senere fortsatte kampanjen med å fjerne synlige kors andre steder i landet. Det blir omtalt som sinifisering av arkitekturen!

Den siste årsrapporten om Kina fra Åpne Dører forteller om overvåkning av gudstjenester, om kirker som er blitt stengt og pastorer som er bortført eller satt i husarrest og forsøkt «omskolert».

I økende grad slår politiet ned på husmenigheter som ikke vil bøye seg for statens krav og bli del av den statskontrollerte Tre Selv-kirken. Kirker blir raidet og medlemmer arrestert. Dette melder Bitter Winter, et nettmagasin med trosfrihet og menneskerettigheter som spesialfelt.

At kirken selv skal omfavne marxismen, høres ut som en ordre om selvutslettelse.

Hvor sterkt presset er, blir tydelig i en rapport fra Tre Selv-kirken til partikonkressen. Her blir sinifisering av kristendommen forklart. Det omfatter, ifølge Bitter Winter, ikke bare tilpassing til kinesisk kultur, hva nå dét betyr. Sinifisering handler også om å ta avstand fra utenlandsk påvirkning og å akseptere det marxistiske synet på religion.

Når vi vet at marxismen er ateistisk og anti-kristen fremstår dette absurd. I alle kommunistiske land, fra Vietnam og Laos til Sovjetunionen, Cuba og Kina er marxismen brukt som et redskap til å forfølge kristne. At kirken selv skal omfavne marxismen, høres ut som en ordre om selvutslettelse.

Enda verre er likevel undertrykkelsen av andre grupper som tibetanske buddhister og muslimske uighurer. Xi Jinpings forsøk på å «forankre» disse gruppene «dypere i kinesisk kultur», blir gjort med slik brutalitet at det omtales som folkemord.

I september kom FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) med en knusende rapport om Kinas internering av uigurer og andre muslimske minoriteter i såkalte omskoleringsleire i Xinjiang-regionen.

Senest mandag denne uken var det en høring på Stortinget om uighur-folkets ulykkelige situasjon. Her fortalte uiguren Gulbahar Haitiwaji om hvordan hun ble lurt tilbake til Kina fra sitt eksil i Frankrike og sperret inne i en fangeleir i tre år.

«I disse leirene blir uigurer utsatt for tortur, tvunget til å avstå fra alle religiøse og kulturelle tradisjoner, tvunget til tvangsarbeid, utsatt for seksuelle overgrep, tvangsabort, tvangssterilisering, tvangsmedisinering og tvungen organhøsting», skriver syv norske politiske ungdomsorganisasjoner i en felles uttalelse.

Xi Jinping ble møtt med forventning da han overtok som president for ti år siden. Håpet var at økonomiske reformer skulle bli fulgt av en demokratisk utvikling og større frihet for folket i Kina. Slik gikk det ikke. Han har vist seg som en brutal diktator.

Både Venstre-leder Guri Melby og KrF-nestleder Dag Inge Ulstein uttrykte at de var rystet etter høringen på Stortinget. «Vi må være veldig tydelig i vår fordømmelse, slik Europaparlamentet og USA har vært», sa Melby til Dagen. Ulstein var ikke i tvil om at Norge bør kalle situasjonen i Xinjiang for folkemord.

Det er godt de lar seg engasjere. Bare så synd at den borgerlige regjeringen de begge var del av ikke brukte anledningen til å vise sterkere støtte til uigurene. Allerede da var det kjent hva som foregikk i omskoleringsleirene i Xinjiang.

Powered by Labrador CMS